İsrail açıkladı: Pfizer-Biontech aşısında kalp kası iltihabı riski var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail açıkladı: Pfizer-Biontech aşısında kalp kası iltihabı riski var
Abone ol
Pfizer-Biontech ile dünya genelinde en hızlı toplum geneli aşılamalardan birini yapan İsrail, aşıyla bağlantılı kalp kası iltihabı (miyokardit) vakaları tespit edildiğini açıkladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Pfizer – Biontech aşısı yapılan genç erkek grubun küçük bir kısmında, kalpte inflamasyon tespit edilmişti. İsrail ilk bilgilendirmeyi Nisan ayında yapmıştı. Bakanlık yaptığı değerlendirmede bu vakaları aşıyla ilişkilendirdi. Öte yandan dünya genelinde farklı kurumlar aşıyla kalp kası iltihabı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

BIONTECH: ÇIKMASI BEKLENMELİ

Konu Avrupa basınında manşetlere taşınırken, BioNTech'ten açıklama geldi. BioNTech yetkilileri, “Yan etkiler sürekli ve kapsamlı bir şekilde kontrol ediliyor. Genel nüfusla karşılaştırıldığında COVID-19 aşımızla, aşılamadan sonra daha yüksek miyokardit vakası insidansı gözlemlemedik. Aşı ile bir bağlantısı bulunmamıştır. Bu noktada, miyokarditin Pfizer / BNT COVID-19 aşısının kullanımıyla ilişkili bir risk olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur” açıklaması yaptı.

BioNTech, “aşıya bağlı olmayan ama yakından ilgili olan bazı hastalıkların, genel popülasyonla benzer sıklıkta aşılanmış kişilerde ortaya çıkması beklenmelidir” şeklindeki açıklamasıyla da kafaları bulandırdı.

Başta Avrupa olmak üzere, İsrail ve ABD'nin de kullandığı Pfizer/BioNTech aşısı, Türkiye'de de uygulanmaya başlamıştı. Almanya’da daha önce iki kişi BioNTech aşısı yaptırdıktan saatler sonra ölmüştü. Bunların ölüm nedenleri tam olarak açıklanamamıştı.

Aşı kaynaklı kalp kası iltihaplanmaları ne kadar sık görülüyor?

İsrail’de, Aralık 2020 ve Mayıs 2021 arasında aşılanan 5 milyondan fazla insan arasında, 275 miyokardit vakası tespit edildi. Ülkenin Sağlık Bakanlığı, konunun araştırılması için uzmanlar tarafından bir çalışma yapıldığını ve sonuçların açıklandığını söyledi.

Kalp inflamasyonu yaşayan hastaların çoğu, hastaneden 4 günden daha kısa sürede taburcu oldu. Vakaların %95’i hafif olarak değerlendirildi.

Araştırma, “İkinci doz Pfizer aşısı ile 16 – 30 yaş arası erkeklerde miyokardit görülmesi arasında muhtemel bir ilişki olduğunu” tespit etti. Bulgulara göre, bu durum, diğer yaş gruplarına kıyasla 16 – 19 yaş grubunda daha belirgin.

Geçtiğimiz ay, AB Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) danışma grubu, miyokardit ve mRNA aşıları arasındaki bağlantı ihtimalinin daha detaylı araştırılmasını tavsiye etmiştir. Pfizer ve Moderna’ya ait aşılar, mRNA aşıları olarak üretildi.

Avrupa İlaç Kurumu (European Medicines Agency) ise geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, Pfizer aşısı ve kalp inflamasyonu arasındaki bağlantının endişe edecek bir düzeyde olmadığını, bu bulguların genel toplumda görülen oranlar ile örtüştüğünü söylemişti. Kurum ayrıca, genç erkeklerde bu durumun daha sık görüldüğünü de eklemişti.

MİYOKARDİT HASTALIĞI NEDİR?

Kalp kası iltihaplanmasına bu ad veriliyor. Hastalık başlangıçta pek hissedilmez ama ilerledikçe çarpıntı ve nefes almakta zorluklar görülür. Çeşitli virüsler veya bakteriler de bu rahatsızlığa neden olabilir.

Aynı şekilde Covid-19'da bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor ve virüs kann hücrelerine saldırırsa, doğrudan miyokardiyal hasara neden oluyor. Aktive edilmiş T hücreleri daha sonra enfekte olmuş miyositlere nüfuz ederse, miyokardit meydana gelebilir. İstatistiksel çalışmalara göre, Almanya’da her yıl klinikte ağır miyokarditli 3500 hasta tedavi ediliyor.

 

Kaynak: habervakti

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koronavirüs Vaka, Hasta, ölü sayısı açıklandıÖnceki Haber

Koronavirüs Vaka, Hasta, ölü sayısı açık...

Yeniden Refah Partisi'nden Abdurrahman Dilipak'a sert tepki!Sonraki Haber

Yeniden Refah Partisi'nden Abdurrahman D...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar