TV5'te İngiltere'de Siyasi Kriz ve Enerji Krizi konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TV5'te İngiltere'de Siyasi Kriz ve Enerji Krizi konuşuldu
Abone ol
İsmail Karakaş TV5'de Kazım Kazimov'un Moderatörlüğünde Gündeme dair en çok merak edilen soruları cevapladı

İngiltere'de Siyasi Kriz ve Enerji Krizi

İsmail Karakaş TV5'de Kazım Kazimov'un Moderatörlüğünde Gündeme dair en çok merak edilen soruları cevapladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu'nun İngiltere ziyareti, Kuzey İrlanda'da gelecek ay bölgesel parlamento seçimleri yapılmayacak olası, İngiltere'de siyasi kriz ve Avrupada Enerji Krizi, İngiltere Merkez Bankası’ndan son 33 yılın en büyük faiz artışı kararı Konularının konuşuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkent Londra'da, yeni nesil teknoloji yatırımı yapan şirket yöneticileriyle bir araya geldi

Local Globe ve Blenheim Chalcot yatırım kuruluşlarının temsilcileriyle toplantılar yaptı.

Kılıçtaroğlu'nun Londra'da yaptığı Dikkat Çeken bir başka görüşme de Kapatılan Taraf gazetesi yazarlarından Amberin Zaman oldu

Türkiye karşıtlarını destekleyen Amberin Zaman Kılıçtaroğlu ile Londra'da görüşmesi dikkat çekiciydi.

Kılıçtarogli İngiliz makamları ile resmi bir görüşme yapmadığı gözlemlendi.

Kemal Kılıçtaroğlunun Londra Ziyareti İngiliz basınında yer almadı.

Partiden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, başkentte Entrepreneur First ve The Creatör Fund şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldığı belirtildi.

Kılıçdaroğlu'nun 2-4 Kasım'da İngiltere ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, CHP liderinin, yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yatırımlarıyla dikkati çeken kurum ve kuruluşlar ile yeşil, doğa dostu donusumu de içine alan yatırımcı ağları ve önde gelen bağımsız yatırımcı fon temsilcileriyle bir araya geleceği bildirilmişti.

Kılıçdaroğlu Londra’da, Entrepreneur First, Bilimsel girişimlere yatırım sağlayan Creator Fund ve Alan Turing Enstitüsü Başkanı ve global teknoloji devlerini yönetmiş iş insanı Doug Gurr ile bir araya geldi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, görüşmelerinde, Türkiye'ye yönelik olası nitelikli yatırımları muhataplarıyla ve yatırım uzmanlarıyla değerlendireceği ve partisinin bakış açısını paylaşacağı kaydedilmişti.

Kılıçdaroğlu'nun 5 Kasım'da Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

 

İNGİLTERE'DE ENERJİ KRİZİ BÜYÜYOR: OKULLARDA EĞİTİM 4 GÜNE DÜŞÜRÜLEBİLİR

Evden çalışma, uzaktan eğitim derken Avrupa'da okul ve iş yerlerinde geçen süreleri azaltma tartışmaları yaşanıyor. İzlanda'da geçen yıl haftada 4 gün okula gitme uygulaması başarılı olunca İngiltere'de aynı uygulamaya gidilmesi tartışması başladı.

Haftada 4 gün eğitimle enerji tasarrufu sağlanması öngörülüyor Evden çalışma, uzaktan eğitim derken Avrupa'da okul ve iş yerlerinde geçen süreleri azaltma tartışmaları yaşanıyor.

İzlanda'da geçen yıl haftada 4 gün okula gitme uygulaması başarılı olunca İngiltere'de aynı uygulamaya gidilmesi tartışması başladı. Haftada 4 gün eğitimle enerji tasarrufu sağlanması öngörülüyor İngiltere Okul ve Kolej Liderleri Derneği, artan maliyetlere dikkati çekti.

Ülkedeki okulların yarısından fazlasında işten çıkarmaların gündemde olduğu hatırlatılan Dernek açıklamasında, 630 okul yetkilisiyle görüşüldüğü, okulların yüzde 60'ının tasarruf amacıyla öğretim gün sayısını dörde indirilmesini desteklediği belirtildi.

VELİLERDEN ELEŞTİRİ

Dört gün okul uygulamasını destekleyenler, enerji fiyatlarındaki artışın okullara yılda 500 bin pounda varan yükler getirdiğine işaret etti ve 4 gün öğretimin enerji tasarrufuna da katkıda bulunacağını savundu. Plana en şiddetli eleştiriler ise velilerden geliyor.

Böyle bir kararın çocukların öğreniminde olumsuz sonuçları olabileceğini savunuyorlar. İngiltere’de enerji kesintileri ile başa çıkabilmek ‘savaş oyunu’ acil durum planı masaya yatırıldı.

Planda bir hafta boyunca elektrik, gıda, ulaşım ve enerji krizi ile başa çıkma senaryoları hazırlanıyor. İngiltere’de bakanlıkların müşterek bir şekilde ‘gizlilik içeren’ acil bir durum planı yaptığı ortaya çıktı.

Gizlilik içerisinde hazırlanan belgelerde bir hafta boyunca enerji kesintileri karşısında alınacak Acil Durum önlemleri yer alıyor. İlk olarak ‘Yarrow Programı’ adı altında ortaya çıkan plan, hükümetin yoğun stres altında acil bir duruma refleksini ölçüyor.

Planda, kamusal düzeni sağlamak, yaşlı ve hastalara bakım hizmetleri, gıda sevkiyatı, ordu sevk ve idaresinin sağlanmasına kadar birçok başlık söz konusu. ‘Savaş oyunu’ planında Rusya’nın Avrupa elektrik şebekelerine yapacağı senaryoya geniş yer verilmiş durumda. Kuzey Akım Boru Hattı’na düzenlenen saldırıdan yola çıkılan planda, düşman güçlerinin sualtı elektrik hatlarına saldırılar düzenlemesi öngörülüyor. Kesinti senaryosunda işletme ve hanelere, ikinci ve yedinci gün aralıklarında ihtiyacının yüzde 60’ı karşılanacak. İnternet ve telefon hatlarının da çalışmayacağı ‘savaş oyunu’ senaryosunda kamuoyunun BBC Radyo üzerinden yönlendirileceği kaydediliyor. 1970 yılında yaşanan petrol krizi ile İngiltere’de benzer planlar devreye alınmıştı.

KESİNTİLERDEN EN ÇOK KİMLER ETKİLENECEK?

İngiltere elektrik şebekelerine ait işletmeleri, olası krizde talep yoğunluğuna göre bölgelerde havuz planlarına geçecek. Dağıtım birimlerine yapılacak kesintilere göre önceden planlar gönderilecek.

Bu yüzden kimlerin elektriğe ulaşıp ulaşamayacağına, şebeke işletmeleri yapacakları analizler sonucu karar vermiş olacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA KÖTÜ HABER

Halkın olası kesintilerde elektriği daha bilinçli bir şekilde kullanmasına yönelik talimatlarda, saç kurutma makinası, fırın, ütü ve tost makinası gibi küçük ev aletlerinin kullanımı sınırlandırılıyor. Öte yandan şarj olmak için yüksek elektrik tüketimine ihtiyaç duyan elektrikli araçların olası kesintilerde şarj edilemeyeceği ve trafiğe çıkamayacağı belirtiliyor.

ALMANYA

Almanya'da, Rusya'dan ithal edilen gaza bağımlılığı azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22.00'den itibaren kapatıldı. Ayrıca hastaneler dışındaki kamu binaları, 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak. Ağır fiziksel işlerin yapıldığı alanlar 19 dereceden daha soğuk olabilecek. Fuar ve büyük salonlar gibi insanların kalabalık olarak kullandığı alanlar ise hiç ısıtılmayabilecek.

Fransa'nın başkenti Paris'te, mesai bitiminde ofis ve dükkanların ışıkları söndürülmeye başlıyor. Paris Belediyesinin enerji tasarrufu kapsamında aldığı kararla bugünden itibaren Paris'te mesai bitiminde ofis ve dükkanların ışıklarının söndürülmesi gerekecek.

Karar, söz konusu işletmelerin vitrinlerindeki dijital ekranların ve ışıkların kapatılmasını da kapsıyor. Fransa'daki yerel ve bölgesel radyo istasyonları ağı France Bleu, karara uymayan işletmelerin 750 ila 1500 euro para cezasına çarptırılacağını duyurdu. Ayrıca belediyenin sorumluluğu altındaki ışıklı reklam panoları da 1 Aralık'tan itibaren saat 23.45-06.00 arası söndürülecek. Paris'in en büyük alışveriş merkezlerinden Printemps Haussmann'ın da ışıklarının söndürüldüğü görüldü.

FRANSA'DA SICAK SU TANKLARI GÜNDE 2 SAAT DEVRE DIŞI BIRAKILABİLECEK

Fransa'da elektrik tasarrufu için 4 milyondan fazla hanenin sıcak su tanklarının elektriğinin günde 2 saat devre dışı bırakılabileceği bildirildi. Ulusal basındaki habere göre, eylül sonunda resmi gazetede yayımlanan kararnameyle, Fransa'da elektrik hatları altyapı ve bakımından sorumlu kuruluş Enedis tarafından 11.00-15.30 saatlerinde 4,3 milyon hanenin sıcak su tanklarının elektriği kesilebilecek. Söz konusu işlem, 15 Ekim 2022 ile 15 Nisan 2023 döneminde yapılabilecek. Su tanklarının elektriği günde maksimum 2 saat devre dışı bırakılabilecek ve haneler, öncesinde haberdar edilecek. Haberde, bu kesintilerle enerji tasarrufu sağlanmasının beklendiği kaydedildi.

FRANSA'DA BİRKAÇ SAATLİK ELEKTRİK KESİNTİLERİ OLABİLİR

Fransız elektrik iletim şebekesi 2022-2023 kışına ilişkin senaryoları derleyen ön tahmin araştırmasında, Fransa'da gelecek kış aylarında elektrik sistemi üzerinde ciddi baskı olma riski üzerinde duruldu ve bu riskin tüketimi azaltarak kontrol edilebilir olduğu kaydedildi.

Araştırmada, büyük çoğunlukla saat 08.00 ile 13.00 ve 18.00 ile 20.00 arasında hafta içi kesinti riskinin bulunduğu üzerinde duruldu. Çoğu zaman ulusal düzeyde elektrik tüketiminin, yüzde 1 ila 5, aşırı meteorolojik koşullarda ise yüzde 15'e kadar azaltarak kesintilerin önlenebileceği kaydedildi. Fransa, " Enerji Tasarrufu Planı" kapsamında bu yılki enerji tüketimlerini geçen yıla göre yüzde 10 azaltmayı hedefliyor.

Enerji tasarrufu için ulusal düzede, iş yerlerinde klimaların en düşük 26 derecede, kaloriferlerin de en yüksek 19 derecede çalıştırılması kararlaştırıldı. Mağaza vitrinlerinin ışıkları gece 01.00'den sabah 06.00'ya kadar söndürüldü. Başkentteki kamu binalarının sıcaklıkları kademeli olarak 19 dereceden 18 dereceye düşürülecek ve idari kurumlara ait binalar bu kış bir ay geç ısıtılmaya başlanacak. Paris'in yüzme havuzlarındaki sıcaklık da bir derece düşürülecek. 10 Ekim'de enerji tasarrufuna ilişkin bilinçlendirme kampanyasının başlatılacağı ülkede, artan enerji fiyatlarıyla mücadele kapsamında yıl sonuna kadar 12 milyon haneye 100 veya 200 euroluk enerji çeki verilecek.

İTALYA, KALORİFER KULLANIMINA SINIRLAMA GETİRİYOR

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, 2022-2023 kış döneminde enerji tasarrufu için doğal gazla ısınmada bölgelere göre zaman sınırlaması getiren bir kararname imzaladı. İtalya'da hava sıcaklıkları göz önünde bulundurularak, güneyden kuzeye 6 iklim bölgesine ayrıldı, kaloriferlerin açılabileceği tarih aralıkları ve günlük çalışma saatleri belirlendi.

En güneydeki Akdeniz adalarının olduğu A Bölgesi'nde 8 Aralık-7 Mart döneminde açılabilecek ve günde 5 saat çalıştırılabilecek. B Bölgesi'nde 8 Aralık-23 Mart ve günde 7 saat, C Bölgesi'nde 22 Kasım-23 Mart ve günde 9 saat, D Bölgesi'nde 8 Kasım-7 Nisan ve günde 11 saat, E Bölgesi'nde 22 Ekim-7 Nisan ve günde 13 saat kaloriferler açılabilecek. Ayrıca evler ve kamu binaları maksimum 19 derecede, işletmeler ve sanayi tesisleri ise en yüksek 17 derecede ısıtılacak ama sert iklim koşullarında 2 derecelik tolerans payları da olacak. Bu arada, hastane, kreş, yüzme havuzları ve bazı endüstri tesisleri için bazı istisnai durumların uygulanacağı belirtildi. İTALYA İtalya'da bazı restoranlar, elektrik faturalarındaki artış nedeniyle ışıkları söndürüp mum yakmaya başladı. Müşterilerin mum ışığında restoranda vakit geçirdiği anlar sosyal medyada paylaşılırken, "Avrupa ve ötesinde çok sıcak bir sonbahar yaşanacak" yorumu yapıldı.

İSVİÇRE’DE HIZ SINIRI 80 KİLOMETREYE DÜŞÜRÜLSÜN ÖNERİSİ

İsviçre'de muhalefetteki Yeşil Parti'nin Başkanı Balthasar Glattli, ülke genelinde enerji tüketimini azaltmak için otoyollarda hız sınırının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Glattli, otoyollarda azami hız sınırının saatte 120 kilometreden 80'e düşürülmesi teklifini hükümete ileterek "Hız sınırının düşürülmesi enerji tasarrufu için gereklidir. Uluslararası Enerji Ajansı da bu fikirde" ifadesini kullandı. İktidar partilerinden İsviçre Halkın Partisi Milletvekili Thomas Hurter ise Glattli'nin teklifine karşı çıkarak böyle bir uygulamanın sürücü haklarına aykırı olduğunu kaydetti. İsviçre'de bundan önce hız sınırının düşürülmesine yönelik teklifler de kabul görmemişti.

İSVİÇRE'DE HEPİS CEZASI GÜNDEMDE

Enerji krizi tartışmalarının gündemden düşmediği İsviçre'de, kış mevsiminde enerji sorununun acil durum seviyesine gelmesi halinde tasarruf tedbirlerini uygulamayanların hapis cezasına çarptırılacağı bildirildi.

Blick gazetesinde yer alan haberde, kış mevsiminde yeterli miktarda doğal gaz bulunmaması durumunda doğal gaz ile ısıtılan evlerde odaların ısı seviyesinin 19 derece, sıcak su seviyesinin ise 60 dereceyle sınırlandırılacağı kaydedildi. Bu durumda elektrikli sobaların da kullanımının yasaklanacağı, evlerdeki sauna ve yüzme havuzlarının soğuk tutulacağı belirtildi.

ATİNA'DA IŞIKLAR KAPANIYOR

Yunanistan'da enerji kriziyle mücadele çerçevesinde alınan tasarruf tedbirleri nedeniyle Atina Belediyesi binasının ışıklandırması sınırlandırıldı. Uygulamaya göre, Atina Belediyesi binasının ışıkları akşamları kapatılacak. Atina'daki arkeolojik alanlarda da ışıklandırma kısıtlamasına gidilecek. Mevcut ışıklandırma sistemleri ise LED kullanımı ile tasarruflu hale getirilecek. Hafta başında Yunanistan Parlamentosunun ışıklarına sınırlandırma getirilmişti.

Enerji tasarrufu için bina yüzeyindeki ışıklandırmanın kapatılmasına, sadece bina çevresindeki güvenlik amaçlı ışıkların kullanılmasına karar verilmişti.

BELÇİKA'DA YENİ TEDBİRLER

Belçika hükümeti, artan enerji faturalarına karşı, yakıt, elektrik ve doğal gazdaki düşük vergi uygulamasını uzatmaya, kamu binalarında enerji tasarrufuna, yüksek karlı enerji firmalarını vergilendirmeye ve nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatmaya karar verdi.kamu binalarında 19.00 ile 06.00 arasında aydınlatmaların kapatılacağını, ısıtmanın en yüksek 19 dereceye, soğutma sistemlerinin de 27 dereceye ayarlanacağı belirtildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İçişleri Bakanlığı Kılıçdaroğlu'na rakamlarla cevap verdi: Bir ayda 25 bin 767 operasyonÖnceki Haber

İçişleri Bakanlığı Kılıçdaroğlu'na rakam...

Enerji Krizinde Turizmin Rotası TürkiyeSonraki Haber

Enerji Krizinde Turizmin Rotası Türkiye

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar