Serdar ARSEVEN

Serdar ARSEVEN

Mail: [email protected]

​Bakanlıklar ve uyuşturucu ile mücadele

genceylem_91b3c7dc30b0976a9dc88559f11c3466.jpg

Gençlik ve Spor Bakanlığı, halkın özellikle de gençlerin uyuşturucu ve zararlıalışkanlıklardan korunması konusunda mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.Bu kapsamda yürütülen 20 dernek ve vakfa destek veren Bakanlık, uyuşturucuyla mücadele konusunda etkin rol üstlenmeyisürdürüyor.

madde_aa4d1b77aa9266d757b5d7130910f277.jpg

Türkiye, uyuşturucu ile mücadelede giderek artan bir etkinliğe sahip oldu. Bu çerçevede, Gençlik Merkezlerinde 855 farkındalık eğitimi ile 119.413 gence, Gençlik Kamplarında 370 farkındalık eğitimi ile 125.000 gence, Yurtlarda ise 468 farkındalık eğitimi ile 17.630 gence yönelik eğitimler verildi.

 

TÜRKİYE, uyuşturucu ile mücadelede gittikçe artan etkinliği ile dikkat çeken bir ülke. Bu, uluslararası raporlarda altı çizilen bir gerçek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığındaki Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu faaliyetlere öncülük ediyor.

Bakanlıklarda ise yoğun çalışmalar dikkat çekiyor. Bunlardan bazılarını arz ediyoruz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı

2019 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı gençlik merkezlerinden, kamplardan ve yurtlardan yararlanan gençlerin bağımlılıklara dair farkındalıklarını geliştirerek bağımlılıklara karşı korunmalarını sağlamak amacıyla yapılan faaliyetler kapsamında;

* Gençlik Merkezlerinde 855 farkındalık eğitimi ile 119.413 gence,

* Gençlik Kamplarında 370 farkındalık eğitimi ile 125.000 gence,

* Yurtlarda 468 farkındalık eğitimi ile 17.630 gence yönelik eğitimler verildi.

Gençlik Merkezleri

Gençlik Merkezlerinde gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler, haftanın 7 günü kesintisiz devam ediyor. 322 Gençlik merkezinde yürütülen, bağımlılığa karşı önleyici ve koruyucu faaliyetler olarak değerlendirilebilecek sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve gönüllülük faaliyetlerine gençlerin katılımları ile bağımlılıklara karşı korunmalarını sağlamak amacıyla 2019 yılında 263.000 faaliyetle 5.460.750 gence ulaşıldı.

Sorunların çözümü

Bakanlığa bağlı tesislerden yararlanan gençlerin bağımlılık konusunda yaşayabileceği sorunların çözümü konusunda gençlik merkezlerinde, yurtlarda, il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli sosyal çalışmacı, psikolog, gençlik lideri, kamp lideri, yurt yönetim memuru, yurt yönetim personeli vb. kadrolarda gençlerle doğrudan temasta olup gençlere yardımcı olabilecek personelin geliştirilmesi amacıyla “eğitici eğitimleri” veriliyor.

Bu kapsamda 2018 yılında 329, 2019 yılında ise 775 personelin eğiticilerin eğitimi programından faydalanması sağlandı. 2015 yılından bu yana ise toplamda 6.882 personele eğiticilerin eğitimi verildi.

İçişleri Bakanlığı

Bakanlık faaliyetlerini yazı dizimizin önceki bölümlerinde dikkatlerinize sunmuştuk. Bugünkü

bölümde, İçişleri Bakanlığı’nın “Uyuşturucu İle Mücadele” alanındaki projelerinden bir bölümünü özetleyerek verelim:

Narko Nokta Projesi

* Vatandaşlarımızın uyuşturucu ile mücadelede duyarlılıklarını arttırarak satıcı ve kullanıcıların belirlenmesi ve suç işlenen yerlerin tespiti sağlamak,

*Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının emniyet birimlerince nasıl yapıldığını anlatmak,

* Uyuşturucu maddeler hakkında aileleri bilgilendirmek amaçları ile 01.06.2017 tarihinden itibaren uygulanıyor.

NarkoRehber Projesi

Zabıta teşkilatı, temizlik görevlileri, özel güvenlik teşkilatı gibi gruplara narkotik birimlerince eğitim verilmesi amacıyla EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından “NARKOREHBER EĞİTİM MODÜLÜ” hazırlandı.

NarkOTır Projesi

Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hayata geçirilen proje kapsamında hazırlanan ve alanında dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Narkotik Eğitim Tırı ile 2015 yılında İstanbul ilinde faaliyetlere başlandı.

Projenin başlatıldığı 2015 yılından, 2020 yılına kadar olan dönemde ise Narko-Tır tarafından, İstanbul, Yalova, Sivas, Kırşehir, Kırıkkale, Kırklareli, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Tekirdağ, Edirne, Rize, Denizli, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Zonguldak, Manisa, İzmir, Muğla, Kocaeli, ve Konya illerinde yapılan etkinliklerle ulaşılan kişi sayısı 342 bin 800 oldu.

Narko 191 Projesi

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından uyuşturucu suçlarından işlem gören kişiler arasından sentetik madde veya farklı maddelerin aynı anda kullanılmasından kaynaklı olumsuz sonuçlara yönelik farkındalık oluşturmak için Narko 191 projesi yürütüldü. Proje çerçevesinde çok sayıda afiş ve çıkartma, halkın bilinçlendirilmesi amacıyla yurt çapında, hedef kitlelerin dikkatini çekebilecek yerlerde kullanıldı.

MeTr Metruk Binalar

Terk edilmiş binaların yıkılması, yıkılması zaman alan metruk binaların ise girişlerinin fiziki önlemler alınarak engellenmesi faaliyetleri…

Haziran 2016 tarihinden Haziran 2020 tarihine kadar 85.571 metruk bina tespit edildi, yenilerini belirleme çalışmaları devam ediyor.

Tespit edilen metruk binalardan % 63,3’ü (54.165) yıkıltı, %20,48’i (17.524) rehabilite edildi ya d a güvenlik tedbiri alınmdı. Bu çerçevede toplam 85.571 metruk binanın %83,78’ine (71.689) işlem yapıldı. Geriye kalan %16,22’sinin (13.882) ise yıkılma işlemleri devam ediyor.

Milli EğitimBakanlığı

Türkiye’de okullarda önleme çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında 2013’te imzalanan ve 2014’te yürürlüğe giren “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı” ekseninde veriliyor. Protokolün hedefi, 20 milyon öğrenciye ulaşmak. TBM Programı, hem ulaşılan kişi sayısı hem de içeriklerin kapsamı bakımından dünyanın en büyük önleme programı olarak kabul ediliyor.

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı

Sigara, alkol veya uyuşturucu ile yeni tanışmış veya deneme aşamasında olan öğrencilere yönelik hazırlanmış olan Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM), zararlı maddelerden vazgeçirmeye yönelik olarak geliştirilmiş okul temelli önleyici müdahaleler bütünü olarak biliniyor. OBM Programı ile pek çok zararlı davranışın bağımlılığa dönüşmeden okul çağında önlenmesi hedefleniyor.

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında 2017 yılında imzalanan protokol ile; öğrencilerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerini, sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve internet bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını sağlamak ve yeni neslin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmak amacıyla “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Projesi” başlatıldı. Protokol kapsamında ülke genelinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı ‘bağımlılık’ konulu ‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması’ düzeniyor.. Sağlık Bakanlığı Bakanlık bünyesinde eğitim programlarına özel önem veriliyor.   “MaddeBağımlılığı Hekim Eğitimi” ve“Acil Yaklaşım Eğitimleri” bunlar arasında yer alıyor.

 

Sağlık Bakanlığı Tedavi faaliyetleri

Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığı tedavisi gerçekleştiren kurumlar;

* Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastaneleri,

*  Üniversitelere bağlı tıp fakültesi psikiyatri klinikleri,

* Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile irtibatlı üniversite hastaneleri ve bazı özel hastanelerdir.

Türkiye’de uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi ayaktan ve yatarak tedavi olarak sunulmakta olup, 2019 yılı sonu itibariyle 124 uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi merkezi bulunmaktadır.

Ayaktan Tedavi Ağı kapsamında ayaktan tedavisi başlatılan hastalara ilaç tedavisi düzenlenir, bireysel ve grup terapilerine katılmaları sağlanır, kontrol randevuları planlanır.

Yatarak Tedavi Ağı kapsamında hastaların tedavisi detoksifikasyon denilen arındırma ile başlamakta ve psikososyal müdahalelerle sürdürülmektedir. Yatarak tedavi süreci genellikle 14-21 gün sürmektedir. Türkiye’de bulunan 124 tedavi merkezinin 53’ünde yatarak tedavi hizmeti gerçekleştirilmektedir. 2019 yılında yataklı tedavi merkezlerine yapılan başvuru sayısı 17.079’dur. Bu sayıdan mükerrer vakalar çıkarıldığında elde edilen toplam tekil kişi sayısı 12.495’tir.

**********************

Çocukluğum geçiyor yoldan

Havanın serinliğinde yaşamı buluyor, hayatı, bedeninden ziyade ruhunda hissediyordu. Kafasını kaldırdı ve ayın o dimdik duruşuyla burun buruna geldi. Ay en parlak şekline bürünmüş ve yaptığı işe kendini kaptıran, o işin hakkını veren bir orkestra şefiymiş gibi birtavırtakınmıştı.

Yıldızlar onun önderliğinde gökteki yerini almışlar ve birinsanın ancak yüreğiyle dinleyebileceği o sonsuzsenfoniye çoktan başlamışlardı. Bu, iki denizin birbirine kavuşamaması,fakat birbirlerinden uzaklaşma korkusuyla hep o ayrımçizgisinde duran yaşama ve var olma isteğiydi. İhtiyacı olan şey ölmek değil, aksine dolu dolu yaşamaktı. Sinan’la buluştuğu o akşamölmüştü zaten. Şimdi kendi üzerine elleriyle serdiği bu toprağı yararak, yeryüzüne çıkacaktı. Bütün gövdesiylemeydan okuyacaktı ölümüne.

Ölümü görmüştü!

Geçmişini değiştiremezdi; bir kere ölmüştü; fakat eski hayatının aksine artık daha güçlüydü. Çünkü ölümü görmüş, onun ne demek olduğunu anlamıştı.Ölümün kesinliğinde hayatı bulmuştu. Gözlerinin rengi yerine gelmişti.Masmaviydi. Fakatiçindeki ejderha hâlâ oradaydı. Yüksek sesle “Senmi bana sahipsin, yoksa benmisenin efendinim” dedi.Müthiş bircesaret bulmuştu içinde. Birçırpıda elindekisigara paketini buruşturup attı. Farkında olmasa da sigarayla birlikte hayatını alt üst eden bütün bağımlı olduğu şeyleriçatıdan aşağıya bırakmıştı. En çok da içinde kıpırdanıp duran o zehirlişeyi, bu efsanevî geceye gömmüştü.

Hayat Güzeldir

Doğruca aşağıya, dairesine indi. Sırt çantasına bir kaç parça giyecek tıkıştırdı. Aklına sehpanın üzerindeki Canan’ın hediye ettiği ‘’Hayat Güzeldir’’ adlı kitap geldi. Bu kitabı yanına alacağından kimsenin şüphesi olamazdı. Gülüyordu. Gülmesi kendinde parlayan coşkunluğun heyecanındandı. Parası olup olmamasının önemi yoktu. Gerisi önemsizdi onun için ve birşekilde hallederdi. Merdivenleri ikişerikişer, koşar adımindisokağa. Oradan yan tarafında akıp giden caddeye çıktı. Biraz evvel yukarıdan baktığı insanların arasındaydışimdi. Yürümeye başladı. Gülüyordu.İnsanlar yanından geçerken dikkatle onu süzüyorlardı ve deli olduğuna hükmediyorlardı.Oise bu heyecanın çekiminde yürüyor ve hâlâ gülüyordu.(K.A.)

DİPNOT: T.C.İçişleri Bakanlığı, Emniyet GenelMüdürlüğü,Narkotik SuçlarlaMücadeleDairesiBaşkanlığı,Madde BağımlılığıÜzerineÖyküler:Yırtık Akvaryum

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar