Mustafa MERT

Mustafa MERT

Mail: [email protected]

YENİ DÜNYA DÜZENİ -4

Garibaldi 1807'de Nice (Nizza) şehrinde doğdu. O zaman şehir İtalyan'dı ve Sardinya Krallığı'na aitti. Daha sonra şehir Fransa'ya verildi ve günümüzde kullanılan Nice ismini 1859'da aldı. Şehir birleşme hediyesi olarak İtalya' dan Fransa' ya verilmiştir.

Garibaldi'nin ailesi deniz taşımacılığı işi ile uğraşıyordu ve deniz hayatı için yetiştirilmişti. 1832'de tüccar denizci kaptanı belgesi aldı.

Karadeniz'e gitmekte olan bir gemide çalışırken uğradığı İstanbul'da inerek 1828-1831 tarihleri arasında 3 yıl kadar yaşadı.[1] Günümüzde Casa Garibaldi İstanbul adıyla tanınan Societá Operaia İtaliana (İtalyan İşçi Birliği) derneğinin kurucu başkanı oldu.[2]

Garibaldi'nin hayatını değiştiren olay Nisan 1833'te Taganrog, Rusya'da başına geldi. Portakal yüklü gemisi Clorinda göletinde on gün için palamara bağlanan Garibaldi sahilde denizci hanında, Oneglialı Giovine Battista Cunco ile karşılaştı. Cunco İtalyan politik bir göçmen ve La Giovine Italia "Genç İtalya" hareketinin gizli üyesi idi. Kurucusu Giuseppe Mazzini, İtalya birliğinin politik ve sosyal reformlara doğru Liberal Cumhuriyet ateşli savunucusuydu. Garibaldi bu oluşuma katıldı ve ülkesinin Avusturya hakimiyetinden bağımsızlığı için hayatı boyunca mücadele edeceğine yemin etti.

Daha sonra sırasıyla Tunus,Brezilya, Uruguay,İtalya/lombardiya  da sözümona diktatörlerle gerilla usulü savaştı.
Lombardiyada 3. Napolyona yenildikten sonra Amerika'ya kaçtı .
1854 de tekrar İtalya ya  geri dönerek 2.italyan bağımsılık savasına(Avusturya -sardinya savası olarak ta bilinir) tümgeneral rütbesi ile katıldı .
Kurduğu "alplerin avcıları" lejyonu ile varese ve como gibi yerlerde avusturyalılara karsı zaferler kazandı..

Bu savasların amacı Avusturya hanedanlığını ve fransız devriminden sonra oluşturulan diktatörlükleri ortadan kaldırarak cumhuriyet devletleri yani ulus devletlerinin kurulmasının önünün açılması idi..

Girdiği çatısma ve savaşlar sırası ile şöyle

Ragamuffin savaşı (1835-1845)
İtalyan istiklal savaşı (1848-1866)
Roma kuşatması (1849)
1000 ler savaşı
Volturnus çatısması (1860)
Calatafimi çatışması
Bezzecca çatışması
Mentana  çatışması
Fransa /prusya savaşı (1870-1871)

Bu gerilla nın oğlu Ricciotti garibaldi babasının yanında girdiği savaşlardan  sonra Yunan/türk (1897) savaşında diğer garibaldiyan lar ile birlikte osmanlı ordusuna karşı savaştı ve  1912 de 1.  balkan savaşında yunanlara "kızıl gömlekliler "ile yardım gönderdi..
(Bu kızıl gömlekliler hikayesi ise garibaldi nin lejyonlarının kırmızı gömlek giymesinden dolayı bu ismi almasıdır..
Hatta bugün bile toplumsal olaylarda kırmızı gömlek ,elbise ,fular ,gibi kıyafetler ön plana çıkıyorsa ,bilinki bunun arkasında garibaldi aklı vardır..
Aynı gezi olaylarındaki kırmızı elbiseli kadın gibi; hatırlayın bu fotoğrafı,günlerce gazeteler bu kadının kırmızı elbisesi ile çekilen görüntüsünü vermişti..)

Daha sonra guiseppe garibaldi nin oğlu Ricciotti yı Balkan çetesi olan İMRO nun yanında,Rus Ermenileri ile birlikte Yane sandansky ye destek verirken görüyoruz..

Garibaldi nin Giovanne italy isimli örgütünden  esinlenen jöntürkler ve ittihatçılar modellerini tamamen bunlardan almıstır .

Şimdi anlıyormusunuz italyan mason locasına bağlı Emmanuel carosso nun ve bazı isbilikçi paşaların faaliyetlerini..

Bu modelleme İtalya da guiseppe mazzini öncülüğünde ve guiseppe garibaldi nin sahada verdiği çalısma ile osmanlı ya kadar girip faailyette bulunmustur .
Sayın okuyucular 
Kim bu küreselciler yazısı ile başlayan bu diziyi peşpeşe okursak daha iyi olayı anlayabiliriz ..
Bu konu aslında ciltlerce kitap yazılacak bir konu fakat mecburen buradan sizlere özet olarak aktarabiliyorum..
Konunun meraklıları bu isim ve tarihler ile kendileri bir arastıma içine girerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirler ..

Sabrınız için hepinize teşekkür ederim..
İnşaallah başka bir konuyla buluşmak üzere...

Selametle..

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar