6'I masanın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
6'I masanın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu
Abone ol
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Altılı Masa toplantısının ardından muhalefetin cumhurbaşkanı adayını duyurdu. Karamollaoğlu, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır" dedi. Karamollaoğlu'nun ardından sözü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır." ifadelerini kullandı. Toplantının ardından yayımlanan 12 maddelik yol haritasının son maddesinde "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacaklardır." denildi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğindeki Altılı Masa toplantısına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

'Diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacak'

Karamollaoğlu'nun ardından sözü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Kılıçdaroğlu, "Diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası tek bir çocuğun yatağa aç girmemesidir. Hakkın, hukukun, adaletin kılınması demektir. Bizim soframız barışım ve kardeşliğin sofrasıdır. Türkiye'yi neşeli, huzurlu ve bereketli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu başaracağız.

Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinde mutabık kaldık. 11 madde sonuçlandı. Parlamenter sisteme geçiş sürecinde diğer partilerin Genel Başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır. Kapımız herkese sonuna kadar açıktır.

Hiç kimse merak etmesi ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun."

Yol haritasında Yavaş ve İmamoğlu için özel madde

Toplantının ardından yayımlanan 12 maddelik yol haritasının son maddesinde "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır." denildi.

 

Mutabakat metninin tamamı şöyle:

1. Geçis Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

 

2. Güçlendirilmis Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

 

3. Geçiș Sürecinde Millet lttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardimcısı olacaktır.

 

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet lttifakını olușturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. ittifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

 

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.


 

6. Geçis Sürecinde Cumhurbașkanı, yürütme yetkisini ve gőrevini katılımcılık anlayışı, istisare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

 

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çikarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

 

8- Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

 

9- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

 

10- Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının - varise - siyasi parti üyeliği sona erecektir.

 

11- Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13.Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
 

12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlere Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akşener masaya geri döndüÖnceki Haber

Akşener masaya geri döndü

Kılıçdaroğlu'nun adaylık ilanı sonrası düzenlenen yemeğe Akşener katılmadıSonraki Haber

Kılıçdaroğlu'nun adaylık ilanı sonrası d...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar