Azerbaycan-Ermenistan savaşında son dakika gelişmesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Azerbaycan-Ermenistan savaşında son dakika gelişmesi
Abone ol
Azerbaycan-Ermenistan savaşında son dakika gelişmesi

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. Her iki ülkede savaşa hazırlık için seferberlik ilan ederken, karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

ABD, RUSYA VE FRANSA'DAN ORTAK AÇIKLAMA

AGİT Minsk Grubu'nun eş bakanı olan üç ülke yeni bir açıklama yaptı. ABD, Rusya ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının imzasıyla yayımlanan açıklamada, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmaların görülmemiş ve tehlikeli şekilde arttığı belirtilerek, "Bakanlar, hem çatışmaların yaşandığı temas hattı boyunca hem de Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindeki sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez bir tehdit oluşturduğunu koşulsuz olarak vurgulamaktadır" ifadeleri kullanıldı. Bakü ve Erivan yönetimlerinden acilen ve koşulsuz şekilde ateşkes ilan etmesi istenen açıklamada, şu sözlere yer verildi: "Minsk Grubu eş başkanı ülkeler, AGİT ve uluslararası toplum tarafından kendilerine emanet edilen görevlerini tam olarak yerine getirmeye kararlıdır. Bu durumda, taraflarla ilişkilerini sağlam şekilde ilerletmeye devam edecekler ve her iki tarafça da iyi bilinen mevcut temel ilkeler ve ilgili uluslararası belgeler temelinde çözüm sürecini yeniden başlatmaya çağıracaklar."

BİR AÇIKLAMA DA BM'DEN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dağlık Karabağ'da uluslararası toplumun çağrılarına rağmen çatışmaların devam etmesini kınayarak, Azerbaycan ve Ermenistan'a çatışmalara derhal son verme çağrısını yineledi. Açıklamada, çatışmaların büyümesinden ve sivil nüfusun bulunduğu alanların hedef alınmasından duyduğu endişe dile getirdi. Taraflara uluslararası insani hukuk çerçevesinde  sivillerin ve sivil altyapının korunması yükümlülüklerini hatırlatan Guterres, uluslararası toplumun çağrılarına rağmen çatışmaların devam etmesini  kınadı ve Azerbaycan ve Ermenistan'a çatışmalara derhal son verme çağrısında bulundu. Krize askeri yollarla çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, bölgesel ve uluslararası aktörlere taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanarak çatışmalara derhal son verme ve  Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları gözetiminde müzakerelere dönülmesini sağlama çağrısı da yaptı.

KAYNAK : Haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Raporu AçıklandıÖnceki Haber

Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Raporu Aç...

SİHA'lar vurdukça sipariş yağıyor!Sonraki Haber

SİHA'lar vurdukça sipariş yağıyor!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar