CHP'li belediye camiyi 'alkol ruhsatı' için mi yıkacak? Halktan büyük tepki!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li belediye camiyi 'alkol ruhsatı' için mi yıkacak? Halktan büyük tepki!
Abone ol
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım kararı aldığı Hal Camii ile ilgili protesto eylemi düzenlendi. Eskişehir Kardeşlik Platformu, bölgedeki alkollü işletmelere ruhsat verilebilmek için caminin yıkılmak istendiğini gündeme taşıdı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ismini taşıyan bulvar üzerinde yer alan ve "sarmaşıklı cami" olarak bilinen Tepebaşı Hal Camii için yıkım kararı alınması tepki topladı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde, AK Parti ve MHP’li üyelerin ret kararına rağmen caminin yıkım kararının onaylanması toplumda adeta infiale neden oldu.

HALK CAMİYE SAHİP ÇIKTI

Eskişehir Kardeşlik Platformu, Tepebaşı Hal Camii'nin yıkılmaması için ibadethane önünde eylem yaptı Bugün saat saat 14'te gerçekleştirilen basın açıklaması ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yanlış kararından dönülmesi talep edildi. "Camime Dokunma" eylemi Müdafaa-i İslam Hareketi ve Hicret Gençlik Derneği öncülüğünde gerçekleştirildi.

Eylemde vatandaşlar 'Camilerin tapusu halka aittir', 'Hal Camii yerinde kalsın', 'Camime dokunma' yazılı dövizler taşıyarak sloganlar attı.

“SKANDAL KARARDAN VAZGEÇİN” ÇAĞRISI

Cami önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Eskişehir Kardeşlik Platformu Sözcüsü İlhan Köroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi'nin cami yıkımına ilişkin verdiği karara tepki göstererek karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

CADDE BOYUNCA BAŞKA BİR CAMİ BULUNMUYOR

1965’ten beri caminin ayakta olduğunu, cadde boyunca başka bir cami bulunmadığını ve Eskişehir sembol yerlerinden biri olduğunu kaydeden Küroğlu, büyükşehir belediyesi tarafından Hal Camii’nin yerinin ibadethane olmaktan çıkarıldığını hatırlattı. Küroğlu, “Hal Camii adeta şehrimizle özdeşleşmiş, Reşadiye, Çarşı, Alaaddin ve Kurşunlu Camii gibi sembol camilerimizden biridir, her gün binlerce öğrenci, vatandaş ve şehrimize dışardan gelen ziyaretçilerin ibadet ettikleri, ihtiyaçlarını gördükleri önemli bir camimizdir. Ayrıca cadde boyunca Anadolu üniversitesinden başlayıp Büyük otele kadar Hal Camii’nden başka herhangi bir camii de bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“TAPUSU MİLLETE AİT”

Hal Camii’nin kendisine özel bir dokusunun bulunduğunu aktaran Küroğlu, “1965 yılında hal esnafının ve hayırsever vatandaşların desteğiyle yapılmış ve herkes tarafından duvarlarındaki asmalar sayesinde kendine özel mimarisi ve yeşil dokusuyla yeşil cami olarak bildiğimiz Hal Camii halkındır. Tapusu millete aittir.” dedi.

Alınan kararın iptalini halk adına talep eden Küroğlu, “Böylesi güzel bir eserin hele de böyle bir sebeple yıkılmasına neden olanlar ne bu dünyada ne de ahirette felah bulamazlar.” tepkisinde bulundu.

ALKOLLÜ MEKANLARA RUHSAT VERMEK İÇİN Mİ YIKILMAK İSTENİYOR?

‘Barlar Sokağı’ adı verilen yere yakınlığı nedeniyle içkili mekanlara ruhsat verilemediğini ve bu nedenle yıkılmak istendiğini ifade eden Küroğlu, “100 metre kuralı sebebi ile bu yıkımı gerçekleştirip, Alkollü mekanlara ruhsat verilmek istendiğini biliyoruz.” diye konuştu.

“YENİ BİR CAMİ YAPMANIN ŞARTI BİR DİĞERİNİ YIKMAK OLAMAZ”

“Yeni bir cami inşa etmenin şartı bir diğerini yıkmak olamaz” diyen ve yıkım kararından vazgeçilmesini siteyen Küroğlu, “Tepebaşı Belediyesi yeni imar planında ibadethane olarak belirlenen bölgeye yeni bir camii inşa edileceğini açıklamış. Halkımızın yoğun bir şeklide yaşadığı bu bölgede yapılacak yeni bir camiye bizlerin hiçbir itirazı olmaz olamaz. Hatta buna destek bile veririz. Yeni bir cami inşa etmenin şartı bulunan mevcut camiyi yıkmak olamaz diyor ve buradan, Hal Camii önünden Tepebaşı ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerine bu karardan biran önce vazgeçmeleri konusunda çağrımızı yineliyoruz.” diye konuştu.

 

AK PARTİ GRUBU DAVA AÇTI

 

Protesto eylemine katılan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan da yıkım planını İdare Mahkemesi'ne taşıdıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"1/5000'lik planlara AK Parti meclis üyeleri olarak hep birlikte itiraz ettik ve dava açtık. Müftülük adına yapılan itiraza da Büyükşehir Meclisi'nden ret kararı geldi. Bu kararların hepsinde AK Partili meclis üyelerimiz muhalif olmuşlardır. AK Parti'li meclis üyelerimiz dava açmışlardır. Hal Camii; tabii ki yıkılmaması gereken, herkese hizmet eden ve hepimizin anıları olan bir camidir. Ayaküstü, herkesin gelip geçtiği üniversite bölgesindeki bir camidir. O yüzden Hal Camii'ne dokunulmasına karşıyız. Hal Camii'ni Allah'ın izni ile yıktırmayız."

Kaynak:Haber7

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni bir ittifak mı doğuyor?Önceki Haber

Yeni bir ittifak mı doğuyor?

Çocuk istismarıyla ilgili bakanlık devrede! Siyasilerden açıklamaSonraki Haber

Çocuk istismarıyla ilgili bakanlık devre...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar