Frank Pallone: Erdoğan'a güvenemeyiz, F-16'ların satışı durdurulmalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Frank Pallone: Erdoğan'a güvenemeyiz, F-16'ların satışı durdurulmalı
Abone ol
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının durdurulmasını isteyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırgan tutum sergilediği imasında bulundu.

Yunanistan'ın Ege ile Doğu Akdeniz'deki maksimalist duruşu ve Türkiye'nin savaş uçaklarına radar kilidi atmasını görmezden gelen ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gerçek dışı söylemlerle tehdit etti.

Amerikan gazetesi New York Times'ın "Seçimler yaklaşıyor, Erdoğan Yunanistan ile ateşi yeniden arttırdı" başlıklı haberini Twitter hesabından paylaşan Pallone, "Erdoğan Yunanistan'a karşı askeri harekat tehdidinde bulunurken, ABD boş duramaz. İşte bu yüzden Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını sonlandırmalıyız. Erdoğan'a güvenilemez, bunları başka bir NATO müttefikine karşı kullanabilir" dedi.

F-16'LARDAKİ ŞARTLAR KALDIRILMIŞTI

11 Ekim 2022'de ABD'li Senatörlerin hazırladığı yasa tasarıları, ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanunu'nun (NDAA) Senato versiyonundan çıkarıldı.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ METİNLERİ BİRLEŞTİRİLECEK

Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonra, tasarıyı Temsilciler Meclisi'nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirerek, ABD Başkanı Joe Biden'a gönderecek.

Tasarının son halinde de Türkiye'nin F-16 alımını koşullara bağlayan maddelerin çıkarılması bekleniyor.

ŞARTLARIN METNE GİRMESİNE PALLONE ÖNCÜLÜK ETMİŞTİ

Ancak ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Temmuz 2022'de Türkiye'nin F-16 Blok 70 tedarikini içeren bir yasa tasarısı sunmuştu.

Frank Pallone tarafından sunulan ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısına; "F-16'lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin, Türkiye tarafından Yunanistan sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence verilmesi" ve "satışın ABD çıkarına olması" yönünde iki madde konulmuştu.

YUNANİSTAN KIŞKIRTILIYOR MU?

Adalardaki kara sularımıza göz diken ve yer altındaki zengin hidrokabonu elimizden almak isteyen ABD, Yunanistan'ı çevrelediği askeri üslerle Türkiye'ye karşı kullanıyor.

Batı'da sınırlı sayıda analist savaşı öngörse de Avrupalı diplomatlar arasında siyasi olarak tehdit edilen bir Erdoğan'ın komşuları için giderek daha tehlikeli hale geldiğine ve kazaların olabileceğine dair artan bir his bulunuyor.

İŞTE NEW YORK TİMES'IN O HABERİ

NYT'de yer alan Steven Erlanger imzalı makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında asılsız iddialar yer alıyor. İsmini açıklamadığı Türkiye'de uzmanlaşmış bir diplomata yazısını dayandıran Erlanger, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlere gidilen süreçte yeni bir gerilime ihtiyacı olduğunu belirtti.

Adı açıklanmayan diplomat, Rusya ile NATO ülkesi Türkiye'yi benzeştiren ve iki ülkenin de Batı'ya karşı saldırgan bir tutum sergilediğini iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir gece aniden gelebiliriz" sözlerini, sanki ortada hiçbir sebep yokken söylediği izlenimi verilmeye çalışıldı.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngörülemeyen ve çok zor bir müttefik olduğu, bunun yanı sıra ekonomik zorluklara karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile güvenli alan oluşturma arzusunda olduğu öne sürüldü.

Analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunanistan'ın S-300 sistemine ses çıkarmayan ABD'nin, Türkiye'ye vermediği F-35'leri Atina'ya gönderme sürecine girmesi sonrası adalardaki hava gücünü dengelemek için F-16'ların modernizasyon kitini almak için baskı yaptığını belirtti.

Türkiye ve Yunanistan'da yaklaşan seçimler yüzünden bölgenin oldukça gergin bir sürece gireceği belirtildi.

Kaynak:Haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünya Almanya'nın düştüğü hali konuşuyor: Yakacak odun çalıyorlarÖnceki Haber

Dünya Almanya'nın düştüğü hali konuşuyor...

Başkent Ankara'da Başarı ödülleri verildiSonraki Haber

Başkent Ankara'da Başarı ödülleri verild...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar