İngiltere'de helal gıda sektörüne ilgi artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiltere'de helal gıda sektörüne ilgi artıyor
Abone ol
İngiltere'de ağırlıklı olarak Hristiyan nüfusu yoğun bir ülke fakat İngiltere helal gıda pazarı, büyüyor, her geçen gün yerel Müslüman topluluğa ve Müslüman turistlere hizmet etmek için genişliyor.

İngiltere'de  Dükkanlar Helal ürün satmaya başladı

 

İngiltere'de ağırlıklı olarak Hristiyan nüfusu yoğun bir ülke, ancak her geçen gün Müslüman topluluğa ve Müslüman turistlere hizmet etmek için helal gıda pazarı, genişliyor giderek  büyüyor.

 

İngiltere'deki Müslümanların sayısındaki son artış, esas olarak Bangladeş, Pakistan ve Hindistan, Somali ve Türkiye gibi ülkelerden gelen göçlerden kaynaklanmakta ve bu ülkedeki Müslümanların çoğu, eski İngiliz kolonilerindendir.

Uzmanlar tarafından yapılan akademik bir araştırmaya göre, Gıda, temizlik, kozmetik ve daha birçok sektörde kullanılan katkı maddelerinin helal ve haramlığının yanında sağlığa zararlarınıda ortaya koyuyor.


İngiltere'deki Zincir marketler de Müslüman tüketicilere daha fazla onaylanmış helal gıda sertifikalı ürünler sunuyor, mağazalarda daha fazla helal ürünler mevcut ve ülke genelinde daha fazla restorant helal gıda sunmaya başladı.

 

Bugün İngiltere'nin her yerinde  helal kasaplar var. Et fabrikaları resmi satış rakamlarını açıklamasa da büyük oranda helal et tüketiliyor.

 

İngiltere'de  Dükkanlar Helal ürün satmaya başladı

 

Londra'da bulunan İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatının İmamlarından Hafız Murat Küçük hocaya bu konu hakkında soru sorduk.

 

İngiltere'de Müslüman bir  esnaf helal olmayan (Domuz eti) satabilirmi?

 

Hafız Murat Küçük hoca: "Bir Müslüman esnaf Alternatifi mümkün iken Domuz eti satamaz veya Helal kesim sertifikalı et alıp satma imkanı varken helal olmayan et ürünlerini satması caiz değildir."

Hafız Murat Küçük: İngiltere’de yıllardır Coffee shop dükkanı işlettiği halde bu işten rahatsız olan bir çok Müslüman kardeşimiz var.


Çünkü Coffee shoplarda satılan ürünlerden bir kısmı domuz ürünleri olduğu için, bunlardan kazanılan para helal değildir.


Yıllardır bu işi yapan esnaf kardeşlerimizden Müslümandığında samimi olanlar, domuz ürünleri satmaktan hiç memnun kalmadıkları herhalde başka bir iş

yapamayacaklarını düşündükleri için bu dükkanları işletmeye devam ediyorlar.


Fakat bu esnaf kardeşlerimizin arasında "Allah rızka kefildir" deyip dükkanındaki bütün domuz ürünlerini çıkartıp, onların yerine Helal kesim Hindi ürünleri koyan

kardeşlerimizin sayısının her geçen gün artması bir çok Müslüman esnafa cesaret veriyor.

William Street Herne bay, Kent bölgesindeki Greensteds Restaurantı işleten Halil MuammerMustafa ve Abdullah Mutlu kardeşler dükkanlarını nasıl helale

çevirdiklerini müşterilerin nasıl tepki verdiğini ve helale çevirdikten sonra işlerin nasıl yükseldiğini anlattılar.
 

Dükkan ziyarete gelen Coffee işletmecisi esnafa, Konuyla ilgili açıklama yapan Greensteds ortaklarından Halil Mutlu şunları söyledi.
 

"Biz uzun yıllardır bu işi nasıl helale çeviririz diye kafa yorduk .Domuz ürünleri arasından ilk olarak müşterilerin Sosicleri helale çevirdik ayrıca müşterilerin özellikle
istemediği bazı ürünleri zaten yıllar önce dükkandan çıkarmıştık. Pandemiden sonra da bu işin sonu ne olursa olsun biz bu dükkanı komple helal et çevireceğiz diye
karar aldık. Allah’a güveniyoruz ama yine de acaba başımıza ne gelecek ,müşteri nasıl tepki verecek diye merakla ve korkuyla olacakları bekliyorduk.
Çünkü burası deniz kenarı ve müşterimizin hemen hemen hepsi orijinal İngiliz Domuz ürünlerinin hepsini hindiye çevirdik ve yemeğimizi pişirip müşterilerimize satmaya başladık.


Bazı müşteriler bu yemeğin tadı biraz farklı diye söyledikleri zaman biz de evet ürün aldığınız company değiştirdik daha kaliteli daha sağlıklı daha güzel ürün satıyoruz artık dedik.
 

Gerçekten de şimdi ürünleri domuza göre birazcık daha pahalı geliyor bize. Ancak biz satışımızdaki fiyatı arttırmadık.
 

Biz müşterinin karşısında kesin kararlı duruşumuzu bozmadık. Artık bundan sonra biz bu ürünleri satacağız diye cevap verdik.
 

Tabi bu arada müşteriden şikayet gelmemesi için temizliğimize .servisimize ,pişirmemize bütün herşeyimize eskisinden daha fazla dikkat göstermeye başladık.

Tabi bu arada üçbes müşteriyi kaybettik ama onun yerine daha fazlası dükkanımıza gelmeye başladı. Allah’a şükürler olsun ki şu anda işlerimiz %10’dan fazla arttı.

Ayrıca şimdi hem biz de çocuklarımız hem de dükkana bize gelen Müslüman kardeşlerimiz rahat rahat kendi dükkanımızda kendi pişirdiğimiz yemekleri yiyebiliyoruz." Şeklinde Konuştu.

Bu organizeyi yapan İslam Toplumu Milli Görüş Edmonton Camii imamı Hafız Murat küçük hocaefendi de şunları söyledi.
 

İngiltereye imamlık yapmaya başladığım ilk günlerde Müslüman kardeşlerimizin bir bölümünün Coffee shop dükkanlarında domuz eti sattıklarını görünce çok üzüldüm. Bu kardeşlerimize bu ürünlerin kazancının helal olmadığını her ne kadar sürekli hatırlasam da Esnaflarımız hocam ne yapalım bir kere girdik çıkamıyoruz ,başka bir işte yapamıyoruz, helale çevirsek müşterimiz hep kaçar gibi bahaneler ileri sürdüler.


Ben yıllardır bu işe çok kafa yordum , arkadaşlara çok dualar ettim bıkmadan usanmadan hatırlatmaya devam ettim zaman geçtikçe gördüm ki dini hassasiyeti artan kardeşlerimiz dükkanların satarak başka helal işlere yöneldiler. Fakat bütün Coffe shop dükkanı satmak çözüm değildi.

Bir Müslüman kardeşimiz dükkanı satıp kurtulurken o dükkanı alan başka bir Müslüman kardeşimiz o ise devam ediyordu.
 

Allah razı olsun Bazı esnaf kardeşlerimiz dükkanlarını hiç satmadan sadece domuz ürünlerini çıkartıp yerine alternatif helal ürünler koyarak önce oldular .
 

İşin en sevindirici tarafı da başarılı oldular müşteri attı kazançları yükseldi .
 

Hem kendileri hem de dükkanda çalışan elemanları artık kendi dükkanlarında rahat rahat yiyebilecek
duruma geldiler.

İnşallah ailesini helal rizıkla geçirmek isteyen bütün Müslüman kardeşlerimize örnek olur." dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çırağan Sarayı YanıyorÖnceki Haber

Çırağan Sarayı Yanıyor

Yeniden Refah Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Çin Konsolosluğu önünde Doğu Türkistan'a destek gösterisi yaptı.Sonraki Haber

Yeniden Refah Partisi İstanbul İl Gençli...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar