Jeff Bezos ve Bill Gates'in planını uyguladılar: Milyarlarca insan ölebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Jeff Bezos ve Bill Gates'in planını uyguladılar: Milyarlarca insan ölebilir
Abone ol
Make Sunsets isimli şirket, iklim kriziyle mücadele etmek tartışmalı ve kanıtlanmamış bir yönteme başvurdu. Şirketin attığı bu adım tartışmaları da beraberinde getirdi; Gezegene müdahale etme hakkını kim verdi?

Tüm dünya küresel iklim krizine çözüm yolları ararken Make Sunsets adlı bir girişim dünyaya kendi kararıyla bilimsel olarak tartışmalı bir yöntemle müdahale etti. Şirket atmosferi soğutma amacıyla atmosferin stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladı.

GÜNEŞİ KARARTMA PROJESİ İLK KEZ UYGULANDI

Proje kapsamında içleri kükürt dioksitle dolu balonlar Meksika'dan atmosfere bırakıldı. Tartışmalı sistem şu ise şekilde işleyecek; Balonların yüksek irtifalara çıkınca kükürt dioksiti serbest bırakacak ve atmosfere salınan bu partiküller güneş ışığını uzaya geri yansıtarak küresel soğumayı sağlayacak

"ATMOSFERE MÜDAHALE ETME HAKKINI KİM VERDİ"

Bilim dünyasının 30 yılı aşkın süredir tartıştığı "Güneş jeomühendisliği" için halen bir uzlaşı sağlanabilmiş değilken atılan bu adım tartışmaları da beraberinde getirdi. Çünkü uzmanlar bir anda ortaya çıkan bu yeni şirketin emsal oluşturabileceğinden endişe ediyor.

Henüz risklerinin ne olacağı ve tüm dünya için nasıl bir tehlikeye yol açacağı bilinmeyen yöntemle ilgili ilk fikirler z 1989'da Harvard Üniversitesi'nde görev alan Prof. David Keith'ten gelmişti. 

Her ne kadar 'Güneş Jeomühendisliği'ni savunmamlar dünyanın bir tehlikede olduğunu ve hızla her türlü adımın denenmesi gerektiğini savunsa da Güneş jeomühendisliği tehlikeli bir girişim mi yoksa bir kurtuluş reçetesi mi? bilinmiyor

Make Sunsets uzun süredir tartışılan bu yöntemi yani gezegenin atmosferine müdahaleyi adeta kendi kafasına göre hayata geçirdi.

Make Sunsets'in CEO'su ve kurucusu olan Luke Iseman

Make Sunsets'in CEO'su ve kurucusu olan Luke Iseman

ŞİRKET KENDİNİ SAVUNDU

Eleştiriler sonrası şirketin CEO'su ve kurucusu olan Luke Iseman ise yaptıklarını savunarak "Bence asıl denememek ahlaki açıdan yanlış. Balon göndermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

BİLL GATES VE JEFF BEZOS'DA BENZER PROJELERİN DESTEKÇİLERİNDEN

Öte yandan Güneş jeomühendisliği araştırmalarına ekim ayında Beyaz Saray da dahil olurken geçtiğimiz sene Güney Afrikalı araştırmacıların da gündeme getirdiği 'güneş karartma' projesine Bill Gates ve Jeff Bezos gibi milyarderlerin, küresel ısınmanın etkisini azaltmak veya geciktirmek için projeye para aktardığı belirtiliyor.

Güneşi karartma projesinin çalışma prensibi

Güneşi karartma projesinin çalışma prensibi

SALGIN HASTALILAR YENİDEN GELEBİLİR

İklim değişikliğinin etkilerini tersine çevirmek ve Dünya’yı soğutmak amacıyla ortaya atılan bu radikal fikrin, bazı bölgelerde sıtma salgınlarını artırabileceği ve bir milyardan fazla insanı bulaşıcı hastalıklara maruz bırakabileceği ortaya çıktı.

Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmaya göre, bazı bölgelerin hızla soğutulması, sıtmanın büyük bölgelere yayılması için uygun sıcaklık koşulları yaratacak.

Kaynak:Haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Balıkesir'de 'Huzur' Operasyonu: 302 Şüpheliden 111'i TutuklandıÖnceki Haber

Balıkesir'de 'Huzur' Operasyonu: 302 Şüp...

NATO'ya girmek isteyen İsveç'te alçaklık! Başkan Erdoğan'ın maketini astılarSonraki Haber

NATO'ya girmek isteyen İsveç'te alçaklık...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar