Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu oluyor: Ücretini devlet ödesin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu oluyor: Ücretini devlet ödesin
Abone ol
Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda Arabulucu zorunluluğunun yakın bir zamanda hayata geçirilmesi bekleniyor. Konu ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamanın mağduriyetleri azaltacağını söylerken, kiracı tarafından ödenmesi gereken Arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması çağrısı yaptı.

Son dönemde aşırı yükselen kiralar sonrası ev sahibi-kiracı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle davalar da her geçen gün artarak devam ediyor. Hem kira tespiti hem de tahliye ile ilgili yapılan başvurular için ise yoğunluktan dolay aylarca beklemek gerekiyor.

Borçlar Kanunu'ndan yapılan değişiklikle konut kiralarının TÜFE'e göre belirlenmesine 1 yıl ara verilecek yüzde 25 sınırı getirilse de kiracısını çıkarmak isteyen veya istediği kirayı almak için tespit davasına başvuran mülk sahipleri soluğu mahkemelerde alıyor.

ÖNCE ARABULUCU SONRA MAHKEME

Ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına uymayarak fahiş kira taleplere karşı da kiracılar da kendi hakkını savunmak istiyor. 

Hem mahkemelerde oluşan yoğunluğu azaltmak hem de mağduriyetlerin önüne geçmek isteyen Adalet Bakanlığı, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirmeyi planlıyor. Yıl bitmeden hayata geçirilmesi beklenen düzenleme ile arabulucuya başvurmadan mahkemeye gidilemeyecek.

Geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bozdağ,  "Kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız. Bu noktada çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ifade etmek isterim. Hazırlıklar bittiğinde bu hazırlıklar Mecliste değerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaşacaktır." demişti.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu

KİRACININ ARABULUCU ÜCRETİNİ DEVLET KARŞILASIN

Konu ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kiracı ve ev sahibi uyuşmazlığında artış söz konusu Arabuluculuğun zorunlu hale gelmesiyle beraber mahkemelerin iş yükünü azalacak ve süreç hızlanacaktır ancak, Arabulucularda bir ücret tahakkuk ettiriliyor, kiracıların zayıf taraf olduğu göz önünde bulundurulacak aynı tüketici uyuşmazlıklarında olduğu gibi Arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması yerinde olacaktır.

Arabulucunun zorunlu hale gelmesi, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda ortaya çıkacak mağduriyetleri en aza indirecektir. Kiracı ve ev sahibi direkt karşı karşıya gelmeden mesajlarla yada emlak komisyoncuları üzerinden çekişmeye gidiyorlar ve anlaşamıyorlar. Arabulucu huzurunda yüz yüze gelip karşılıklı konuşurlarsa orta yolu bulabilirler.” açıklamasında bulundu.

KİRACILAR FAZLA ÖDEDİĞİ ÜCRETİ GERİ ALABİLİR

Bazı ev sahiplerinin yüzde 25’lik kira zam sınırına uymak istemediğini söyleyen Ağaoğlu, "11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 sınırı aşılamaz. Bunun üzerinde zam yapan kiracılar ev sahiplerinden yüzde 25’in üzerindeki kısmın kalıcı veri saklayıcısı üzerinden (Whatsapp, mesaj-fax- e-posta gibi…) iadesini talep edebilirler. Bunun için arabulucu şartı geldiğinde önce arabulucuya yada sulh hukuk mahkemesine başvurarak fazla ödenen tutarın iadesini ve kira zammında yüzde 25 sınırının uygulanmasını talep edebilirler.” dedi. Öte yandan bazı kiracıların anlaşmazlık sonrası Tüketici Hakem Heyetlerine başvurduğunu belirten Ağaoğlu, Tüketici Hakem Heyetleri’nin kira uyuşmazlıklarında yetkili olmadığını söyledi.

Kaynak:Haber7

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rekabet Kurulu, Martı'ya soruşturma açtıÖnceki Haber

Rekabet Kurulu, Martı'ya soruşturma açtı

MSB: 22 terörist etkisiz hale getirildi!Sonraki Haber

MSB: 22 terörist etkisiz hale getirildi!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar