Rus Ordusu Donbas'a Girdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rus Ordusu Donbas'a Girdi
Abone ol
Rus lider Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararı sonrası gerginlik had safhaya çıkmış durumda. Rus birliklerinin Ukrayna'ya girmesi talimatı verilirken, Batı bloğundan da peş peşe açıklamalar geliyor.

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle savaş pozisyonuna gelmiş durumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı aldı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürdü.

Putin'in NATO'yu ve Batı'yı da hedef aldığı toplantı sonrası başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeden açıklama geldi.

İçlerinde Türkiye'nin de olduğu ülkeler, Rusya'nın "Donetsk ve Luhansk'ı tanıma" kararının "kabul edilemez" olduğunu söylerken, Moskova'ya karşı ekonomik olarak yaptırım uygulayacaklarını ifade ettiler.

Tüm bunlar yaşanırken Putin, Rus asklerinin sınırı geçerek Ukrayna'ya girmesini içeren talimatı verdi. Rus birliklerinin, ayrılıkçıların elinde olan Donetsk ve Luhansk'a girdiği ifade edildi. Ancak konu hakkında henüz resmi açıklama bulunmuyor.

İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler

14:02 Kremlin Dözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın, Luhansk ve Donetsk'e askeri güçlerini gönderip göndermeyeceğine bölgedeki gelişmelere göre karar vereceğini söyledi. Peskov ayrıca, Donetsk ve Luhansk'ın "mevcut sınırları içinde" tanındığını belirtti.

13:59 Rus Dışişleri: "Moskova, Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemiyor."

13:46 Rusya Devlet Duması, Rusya ile ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk arasındaki dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım anlaşmalarını onayladı.

12:00 AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin bugün Rusya'ya karşı yaptırımları açıklayacağını söyledi. Borrell ayrıca, "Rusya ordusu, Donbass'a girdi" ifadesini de kullandı.

11:42 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin Rusya'ya karşı ilk ekonomik yaptırım kararlarını bugün açıklayacağını söyledi. Ukrayna'ya ekonomik olarak destek vermeye devam edecekelerin belirten Johnson, Rus lider Putin'in lerleyen süreçte "hata yaptığını" anlayacağını kaydetti. Johnson açıklamalarının devamında, "Putin uluslararası hukuku ve Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planlarını engellemeye çalışmalıyız" dedi.

11:30 Rusya'nın eski başbakanı, mevcut Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008'de Gürcistan'a yaptıkları müdahaleyi hatırlatarak, "NATO ve ABD'ye, Rusya vatandaşlarına karşı saldırganca amaçları olan herkese örnek bir ders verdik" dedi. Medvedev, 2008'deki müdahaleye rağmen NATO'nun bu dersi pek iyi öğrenmeyip Rusya sınırlarına yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

10:38 Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: "Yunanistan, tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına saygı gösterilmesini desteklemekte ve uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal eden her türlü kararı kınanamaktadır."

09:20 Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Blinken ile Ukrayna konusunda müzakereleri yapmaya hala hazırız."

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMALAR 

9:18 Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, tüm tarafları itidal göstermeye ve gerilimi tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı: "Ukrayna'daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Herhangi bir ülkenin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterilmelidir."

08:30 Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya'nın kendi vekilleri tarafından kontrol edilen sözde cumhuriyetlerin 'bağımsızlığını' tanıma hamlesi utanç verici bir eylemdir. Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'ya da su gece söylediğim gibi, bu eylemleri en güçlü şekilde kınıyor ve Ukrayna'nın yanında olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

7:33 Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın "diplomasiye açık" olduğunu söyledi ancak Ukrayna'yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı. Nebenzya, "Donbass'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını" söyledi.

6:50 Fransa, Rusya'yı Donetsk ve Luhansk'ın tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı.

6:45 ABD, Rusya'ya yönelik yenş yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz" ifadesine yer verildi.

6:30 Rusya'nın BM Elçisi "DPR'nin tanınması ve LPR bağımsızlığı Minsk Anlaşması'nın taraflarını değiştirmez" dedi.

6:09 Rusya'dan yapılan açıklamada Donetsk ve Luhansk (DPR, LPR) halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.

Kaynak:Haber7

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bahçeli'den Tarkan'a sert tepki: Tarkan'dan zilletin Tarzan'ı çıkartılamaz!Önceki Haber

Bahçeli'den Tarkan'a sert tepki: Tarkan'...

Samsun Yerel TV'sine KavuşuyorSonraki Haber

Samsun Yerel TV'sine Kavuşuyor

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar