Türkiye-Moldova 10. Dönem KEK Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye-Moldova 10. Dönem KEK Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi
Abone ol
Bakanlık Bilkent Yerleşkesinde düzenlenen Türkiye-Moldova 10. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı imzalanan protokolle tamamlandı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, KEK Toplantısı öncesinde, Moldova Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu ile görüştü.

Yaptığı Konuşmada, KEK toplantılarının ekonomik ve ticari ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı ve önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasının çizildiği önemli bir platform olduğunu anlatan   Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl içinde gerçekleşmesi beklenen Moldova ziyareti öncesi ticari ve ekonomik ilişkilerde mevcut durumun ele alındığını, atılabilecek adımların belirlendiğini söyledi.

3.jpg

Koca, “Bugün imzalayacağımız protokol, 2021’de yüzde 61 ve 2022’nin ilk yarısında yüzde 43 oranında artış gösteren ticaret hacmimizin yakın zamanda 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasında önemli bir basamak olacaktır” diye konuştu.

KEK Toplantısı öncesinde, Moldova Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu ile verimli geçen bir ikili görüşme gerçekleştirdiklerini, ticaret, ekonomi, sanayi, ulaştırma, tarım, sağlık ve enerji başta olmak üzere birçok alanda iş birliğini geliştirmeye ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını bildiren Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle, Serbest Ticaret Anlaşması’nın genişlemesi çalışmalarının başlatılmasının ticaretimiz açısından önemli bir adım olacağı konusunda hemfikiriz. Mutabakatımızın, uzun yıllardır devam eden dostane ilişkilerimize katkı sağlayacağına şüphe yoktur. Bundan sonrası için bize düşen, çalışmalarımıza aynı gayretle devam etmek ve daima daha iyi ne yapabiliriz sorusuna cevap aramaktır.

Ziyaretiniz vesilesiyle, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere yeni boyutlar kazandırılması için sahip olduğumuz iradeyi bir kez daha teyit etme fırsatı yakaladık. Sizde de bu azmi ve kararlılığı görmekten son derece memnuniyet duyuyoruz.”

Sağlık yatırımları ve sağlık hizmet alımları alanları

Bakan Fahrettin Koca, konuk bakan ile sağlık alanındaki konulara da değindiklerini bildirerek, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlıkları arasında oluşturacağımız Ortak Çalışma Grubu ile ülkelerimiz arasında sağlık alanında yürütülecek faaliyetlere ilişkin önceliklerimizi belirleyerek gerekli adımları hızla atacağız. Türkiye, kamu ve özel sektördeki güçlü sağlık altyapısı, üst düzey bilgi ve tecrübeye sahip doktor ve diğer sağlık personeli ile özellikle uluslararası hasta tedavisi, yani diğer bir deyişle sağlık turizmi konusunda önemli bir cazibe merkezidir.

İlaç, tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme, uluslararası hasta tedavisi, sağlık bilgi sistemleri, sağlık yatırımları ve hizmet alımları alanlarında da ülkemizin Moldova için önemli bir ticari partner olduğunu ve bu alanda karşılıklı ortak pazar payımızı artıracak faaliyetlere hazır olduğumuzu ifade ettik. Bakanlığıma bağlı özel bir şirket olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi yani kısa adıyla USHAŞ ile Moldovalı partnerleri arasında imzalanacak protokoller çerçevesinde bu alanlarda daha da hızlı yol alabileceğimize inanıyorum.”

“Ülkelerimizi hak ettikleri konuma ulaştırabilmek için gerek kamu gerek özel sektör temsilcilerimizce atılan adımlar vesilesiyle yakın gelecekte bugün konuştuğumuzdan daha büyük rakamları konuşacağımıza eminim” diyen Koca, protokolün iki kardeş ülkenin var olan ilişkilerini daha da ileriye götürmesini temenni etti.

“Türkiye, Moldova için dünya çapındaki en önemli ticari partnerlerden birisi”

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da gelişmesi için her türlü desteği sağlayacaklarını vurgulayan Gaibu, “Türkiye, Moldova için dünya çapındaki en önemli ticari partnerlerden birisi” dedi.

Gaibu, Moldova’da 1100’den fazla Türk sermayeli şirket bulunduğunu, bu şirketlerin 70 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını bildirdi.

İki bakan konuşmaların ardından KEK Protokolü'ne imza koydu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bingöl Jandarması'ndan Kadına El Kal-Ka-Maz ÇalışmasıÖnceki Haber

Bingöl Jandarması'ndan Kadına El Kal-Ka-...

ZEYTİN KARASUYUNUN TARIMDA KULLANILABİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDISonraki Haber

ZEYTİN KARASUYUNUN TARIMDA KULLANILABİLM...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar