Uğur Şahin salgından çıkışın şartını açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uğur Şahin salgından çıkışın şartını açıkladı
Abone ol
Üçüncü doz aşı tartışmalarına dahil olan BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin, 3. dozun salgını kontrol almada önemli bir rolü olacağını belirtirken, Pfizer yetkilisi Kathrin Jansen ise, "Amacımız salgını durdurmak, para kazanmak değil" dedi.

Amerikan Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Boston Globe Media bünyesindeki Stat News'ün düzenlediği etkinliğe katıldı.

"ÜÇÜNCÜ DOZ MRNA AŞILARI YAPILMALI"

Stat Breakthrough Science Summit (Stat Çığır Açan Bilim Zirvesi) isimli etkinliğe katılan Şahin, "Dünya üçüncü doz destekleyici mRNA aşıları olmadan Kovid-19 salgınını kontrol altına alamayacak. Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak. Ve bunu üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm" dedi.

Uğur Şahin

Uğur Şahin

"ANTİKOR SEVİYESİ 6 AYDAN SONRA DÜŞÜYOR"

Verilerle ilgili açıklama yapmayan Şahin, "Aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar var. Şunu belirtmek gerekir ki, aşı olanların Kovid-19 enfeksiyonunu ağır geçirdiğini söyleyemeyiz. Fakat belli bir süre sonra aşının, ağır hastalığa karşı yarattığı korumada biraz azalma, çok ufak bir azalma olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"3. DOZ AŞI BAĞIŞIKLIĞI ÇOK ARTIRIYOR"

Şahin sözlerini, "Dolayısıyla üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz" diye sonlandırdı.

Kathrin Jansen

Kathrin Jansen

"AMACIMIZ DAHA ÇOK PARA KAZANMAK DEĞİL"

Pfizer'ın aşı araştırma ve geliştirme bölümü başkanı Kathrin Jansen ise, "Şu an elimizde veriler var ve ona göre Kovid-19 destekleyici aşıları geliştirip test ediyoruz. Burada amaç para kazanmak değil" dedi.

Jansen, yaptıkları araştırma sonuçlarını ve verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını da vurguladı.

İSRAİL'DEN 3. DOZ KARARI

İsrail, artan Delta varyantı vakalarının ardından bağışıklığı zayıf olan ve 2 doz Pfizer/BioNTech aşısı olan kişilere aynı aşıdan 3. dozun uygulanacağını açıklamıştı. Halkın geri kalanı için 3. doz olasılığının ise tartışıldığı belirtilmişti. Bu kararla, dünyada BioNTech aşısını 3 doz vuracak ilk ülke İsrail oldu.

DELTA VARYANTI AŞININ ETKİNLİĞİNİ DÜŞÜRDÜ

İsrail Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e geriledi. Aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise hala yüzde 93 etkili olduğu açıklandı.

Mayıs ayında Lancet dergisinde yayımlanan çalışmaya göre; BioNTech aşısının 2 doz sonrası Kovid-19'un yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede yüzde 97 etkili olduğu açıklanmıştı.

DELTA İÇİN YENİ AŞI

Geçtiğimiz hafta BioNTech ile aşı üreten Pfizer, Delta ile mücadele kapsamında yeni bir aşı geliştirdiklerini duyurmuştu. Açıklamada, Delta varyantını hedef alan bir Kovid-19 güçlendirici aşısı için çalışmalara başlandığının altı çizilmişti.

DELTA VARYANTI SONRASI TÜRKİYE DE HAREKETE GEÇTİ

Delta varyantının Türkiye'de de görülmesi sonrası Sağlık Bakanlığı, 2 doz Sinovac aşısı olan kişilere 3. doz aşı randevularını açmıştı. Üçüncü doz aşılar, 50 yaş üstü ve sağlık çalışanları ile başlamıştı. BioNTech aşısının doz aralığı ise, 6-8 haftadan 4 haftaya düşürülmüştü.

Şu anda Türkiye'de, BioNTech aşısı için 3. doz kararı bulunmuyor. Ancak, ilerleyen haftalarda, salgını iyice kontrol altına almak için, risk gruplarından başlayarak 3. doz aşılama BioNTech'de de başlayabilir.

Kaynak:Haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ekonomiye ilişkin teklif Meclis'ten geçtiÖnceki Haber

Ekonomiye ilişkin teklif Meclis'ten geçt...

İsmail Koncuk'tan İYİ Parti'ye: HDP’li Pervin Buldan’ın sözlerini sineye mi çekeceksiniz?Sonraki Haber

İsmail Koncuk'tan İYİ Parti'ye: HDP’li P...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar