Ukrayna-Rusya arasında 15 maddelik barış planı: Ukrayna'yı Türkiye dahil 3 ülke koruyacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ukrayna-Rusya arasında 15 maddelik barış planı: Ukrayna'yı Türkiye dahil 3 ülke koruyacak
Abone ol
İngiliz Financial Times gazetesi, Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi ve ordusunda sınırlamaları kabul etmesi halinde, Rusya'nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiğini öne sürdü.
  • Financial Times (FT), görüşmeye hakim 3 yetkiliden aldığı bilgileri yayımladı ve Ukrayna ve Rusya tarafının 4 genel maddede olası uzlaşı sağlayacağını belirtti.
  1. Ateşkes sağlanacak ve Rus askerleri işgal ettiği bölgelerden çekilecek.
  2. Ukrayna ordusu varlığını sürdürecek ancak ülkede yabancı üsler olmayacak.
  3. Ukrayna NATO'ya karşı tarafsızlığını ilan edecek, Ukrayna'nın güvenliğini ABD, İngiltere ve Türkiye tarafından sağlanacak.
  4. Rusça yeniden yasal bir statüye kavuşacak.​
  • Anlaşmanın önündeki en büyük engel ise Kırım ve Donbass bölgesinin statüsü.
  1. Moskova, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istiyor.
  2. Ukrayna ise, Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini talep ediyor.
  • Değerlendirme: Rusya tarafı FT'nin haberi için "anlaştık demek erken" dese de dün İsveç ve Avusturya modeline yeşil ışık yaktıklarını açıklayarak, söz konusu maddelere sıcak baktıklarını bir manada deklare etmiş oldu.

İngiliz Financial Times Gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik geçici bir barış planı olduğunu öne sürdü. Bu maddelere göre, ateşkes sağlanacak, Ukrayna tarafsızlığını ilan edecek ve silahlı kuvvetlerinin sınırlandırılmasını kabul edecek. Ardından Rusya, Ukrayna'dan çekilecek.

Financial Times, müzakerelerle bağlantılı 3 yetkiliye dayandırdığı haberinden ayrıca, tarafların 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti.

UKRAYNA NATO'DAN VAZGEÇECEK VE TÜRKİYE DAHİL 3 ÜLKE TARAFINDAN KORUNACAK

Bununla birlikte, geçiçi barış planına göre Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmacağı garantisi de verecek. Bunun karşılığında Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

EN BÜYÜK ANLAŞMAZLIK MESELESİ; DONBASS VE KIRIM

Moskova tarafının, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istediği kaydedildi. Ukrayna tarafı ise, anlaşma için öncelikli olarak Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini şart koştu. Uzlaşmada Kırım ve Donbass meselenin sorun olabileceği belirtildi.

"RUSYA ZAMAN KAZANMAK İÇİN MASAYA OTURUYOR" İDDİASI

Ukrayna tarafı, Rusya'nın samimiyeti konusunda da kaygılı. Ukraynalı yetkililer, Rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

KREMLİN'İN "İSVEÇ VE AVUSTURYA" MODELİ TEKLİFİ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Ukrayna'nın tarafsızlığının Avusturya veya İsviç modeli olabileceğini dile getirdi. Sözü geçen 15 maddelik taslağın ilk olarak pazartesi günü müzakere edildiği de gelen haberler arasında bulunuyor.

Financial Times'ta çıkan barış planı iddiası Kremlin'e de soruldu. Kremlin iddiaları yalanlamayarak, "herhangi bir anlaşmayı açıklamak için erken" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber7

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her parti oyu kadar vekil çıkarabilecek!Önceki Haber

Her parti oyu kadar vekil çıkarabilecek!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladıSonraki Haber

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar