Yeniden Refah Partisi’nden Hükümete Engelliler ile ilgili kritik çağrı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeniden Refah Partisi’nden Hükümete Engelliler ile ilgili kritik çağrı
Abone ol
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlayan Yeniden Refah Partisi Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Davut Konakçı iktidar çağrıda bulunarak, “Gelin bu sene farklı bir engelliler haftası kutlayalım ve daha önce vaatlerde bulunduğunuz, sözler verdiğiniz düzenlemeleri hayata geçirin ve engellilerin mağduriyetini giderin.” dedi.

‘Yeniden Refah Partisi olarak üstlendiğimiz sorumluluk gereği, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımıza buradan bir çağrıda bulunuyoruz.’ diyen Konakçı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Engelliler Günü vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve tüm siyasi partiler engelliler adına açıklamalar, vaatlerde bulunacaklar, ardından gelecek yıl 3 Aralık tarihine kadar kimse onların adını anmayacak, vaatler seneye tekrarlanacak ve bu süreç böyle devam edecek.

Bu sayede hem sözlerinizi yerine getirmiş olun, hem de engellilerin yarasına merhem olarak ülkemizde 10 milyonluk ciddi bir sayıya ulaşan engellilerimizi ve ailelerini mutlu edin.

‘Engelli maaşları insan onuruna yakışır seviyede olmalı’

 

Yeniden Refah Partisi olarak bizim de sürekli gündeme getirdiğimiz ve iktidarın de sözler verdiği bu vaatleri sıralayacak olursak;

1- 2020 Yılında kamuya hiç engelli ataması yapılmadı. 2020 yılında yapılan EKPSS sınavında barajı aşanların ataması 2021 yılına sarkıtılarak 1.961 engelli personel ataması yapıldı, 17.02.2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamada kamuya sözleşmelilerde dahil olmak üzere 12.000 engelli ataması yapılacağının sözünü vermiş, ancak yine 2022 yılı EKPSS sonucuna göre yapılması gereken atamalar 2023 yılına sarkıtılarak 2500 civarında atama yapılmıştır. Böylelikle her yıl yapılması gereken engelli personel atamaları siyasi bir kurnazlıkla 2 yılda bir yapılmaktadır. Engelli kamu personeli sayısı yasa gereği % 3 olması gerekir ve bu sayı 66.000 engelli vatandaşa tekabül ediyor, fakat hali hazırda 58.000 engelli kamu personeli bulunmaktadır. Bir an evvel engelli kardeşlerimizi tatmin edecek sayıda engelli ataması yapılmasını bekliyoruz.

 

2- EKPSS yönetmeliği gereği EKPSS sınavına başvuruda herhangi bir yaş sınırı olmamasına rağmen İŞKUR üzerinden yapılan Engelli personel alımlarında 35-40 yaş sınırı getirilmesi, engellilerin zaten çok zor olan iş bulma imkanını daha zora sokmaktadır. Bu hatadan dönülmesini bekliyoruz.

 

3- Bakıma muhtaç engelli vatandaşlarımıza bağlanan bakım aylıkları, 26 Mayıs 2023 Tarih ve 32202 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinin 14’ncü maddesince” engelli vatandaşımızın gelirine göre değil, ailesinin toplam gelirine göre verilmesi gerektiğine dair bir düzenleme yapıldı ve bu yüzden engelli maaşı kesilen binlerce engelli vatandaşımız mevcut. Anne veya babasından intikal etmiş hisseli gayrimenkul, araç vb. dahi olsa engelli vatandaşımızın yardım aylığının kesilmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu yanlıştan vazgeçilerek engelli bakım aylıklarının tespitinde ailenin değil engelli vatandaşımızın geliri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca Engelli vatandaşlarımıza ödenen engelli aylıklarının asgari ücret seviyesine getirilmesini ve engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmelerinin sağlanmasını bekliyoruz.

 

4- Engelli öğretmen atamaları konusunda söz veren Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları engelli öğretmenlerimize umut olmuş fakat 14 Mayıs seçimi öncesi alelacele 4000 civarında engelli öğretmen ataması yapılmıştır. Ancak bu sayı yetersizdir, engelli öğretmen açığını kapatmamıştır. Engelli öğretmen atamalarının tekrar gözden geçirilerek engelli öğretmen açığı kadar atama yapılmasını atanmayı bekleyen engelli öğretmenlerimizin bir an evvel bu taleplerinin karşılanmasını bekliyoruz.

 

5- Engelli vatandaşlarımızın ÖTV’siz araç alması ile ilgili olarak uygulanan fiyat kısıtlamaları sonucu ortaya konulan 1.004.000 TL’lik rakamlar maalesef piyasa fiyatlarının altında kalmış ve engelli vatandaşlarımız piyasadaki en ucuz ve engellilerin hayatını kolaylaştıracak donanımlara sahip olmayan araçları almak zorunda bırakılmıştır. Dolayısıyla bu araçlar engellilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir. Bu problemin tek çözümü fiyat kısıtlaması yerine motor hacmi kısıtlamasının getirilmesidir. (Örneğin; 1600 CC ve altındaki motor hacmine sahip araçların alınabilmesi). Bu konuda yapılacak olan düzenlemeyi bekliyoruz.

 

6- Şehit Aileleri ve Gazilere tanınan hakların düzeltilmesini beklemektedir. Şehit yakınları için uygulanan istihdam hakkının 2 kişi ile sınırlandırılması yerine; evli olan şehidin eşi ve tüm çocuklarına istihdam hakkı verilmesi, bekar olan şehidin ise kardeşi veya anne-babasına 2 istihdam verilmesi, gazi ve yakınlarına uygulanan 1 kişilik istihdamın ise 2 kişiye çıkarılması şeklinde yapılacak olan düzenleme şehit ve gazilerin kendilerine ve ailelerine olan minnet borcumuzu ödemeye vesile olacaktır. Şehit Aileleri ve Gazilerimizin bu beklentilerini yerine getirmenizi bekliyoruz.

 

7- Erişilebilirlik yasasının uygulanmasının sürekli ertelenmesi yerine bir an evvel hayata geçirilerek engellilerin güncel yaşamlarında hayatlarının kolaylaştırılmasının sağlanmasını bekliyoruz.

 

8- SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) tekrar düzenlenerek engelli vatandaşlarımızın kullanmak zorunda oldukları medikal malzemeler ve araçların fiyatları güncellenmelidir. Engelli vatandaşlarımızın bu araç ve gereçlerin temin edilmesi sağlanmalıdır. Engellilerin bu malzemeleri temin etmek için yüklendikleri mali yükün hafifletilmesini bekliyoruz.

 

9- İşitme engelli vatandaşlarımızın resmi kamu kurum ve kuruluşlarında iletişim problemi yaşadığı ve bu problemin çözümü için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına işaret dili bilen bir personelin atanmasını veya bir personelin işaret dili tercümanlığı eğitimi alması sağlanarak, işitme engelli vatandaşlarımızın iletişim problemlerinin çözülmesini bekliyoruz.

 

10- Engelli öğrencilerimizin okullara ulaşım ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması, görme engelli ve işitme engelli öğrencilerimizin sınavlarda engeline uygun teçhizatlar ile ve görme engelli öğrenciler için sınavlarda ücretli asistanların yardım ve gözetiminde sınavlara girmeleri sağlanmalıdır.

 

11- Belediyelere il genel meclisi veya belediye meclis üyelerinden birinin engelli olması zorunluluğuna dair yasal bir düzenleme getirilmesini ve belediyeler tarafından engelli vatandaşlarımızın sosyalleşebileceği ve vakit geçirebileceği engellilere uygun sosyal tesislerin inşa ettirilmesi, engelli sporculara uygun spor tesislerinin yapılması ve engelli sporcunun yaptığı spora ait teçhizatların ücretsiz temin edilmesi konusunda yasal düzenlemeler bekliyoruz.

 

Hazır önümüzde torba yasa çalışmaları varken…

 

Hükümetimize ve sayın Cumhurbaşkanımıza bir çağrıda bulunuyoruz. Hazır önümüzde bir torba yasa çalışmaları mevcut iken, engelli vatandaşlarımız, şehit ve gazi yakınlarımız ile ilgili olarak yukarıda belirttiğimiz mağduriyetlerin, bu yasa çerçevesinde tekrar ele alınması ve hükümete çok fazla bir külfeti olmayan bu düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi, engellilerimizin yıllarca düzeltilmesini beklediği bu mağduriyetlerin giderilmesi, bu yıl engelliler gününde tüm engelli vatandaşlarımıza vereceğiniz en güzel hediye bu olacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milli Görüş çınarlarından Lütfi Doğan Hoca Hakka yürüdüÖnceki Haber

Milli Görüş çınarlarından Lütfi Doğan Ho...

Sosyal Medya Platformlarına Sıkı Tedbir Gerekli!Sonraki Haber

Sosyal Medya Platformlarına Sıkı Tedbir...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar