Abdulvahit KOÇ

Abdulvahit KOÇ

Mail: [email protected]

Acaba Kurban Kesmeli miyim?

Yılladır her kurban bayramı yaklaştığında kimlerin kurban kesmesi gerektiğini defalarca anlatırlar,hele ki ekran vaizleri bu konu hakkında o proğram senin bu proğramım benim gezer durur.

Cami kürsülerinde, arkadaş toplantılarında ve sair her alanda bu konu anlatılır.

Fakat Toplumumuzun bir kesimi galiba anlamak istemiyor.

Anlaşılmaması altında çok büyük problemlerin yattığı konusu bizlere malum, imani yönden yaşatılan sıkıntılar bunların ilk başta gelen sebepleri, fakat bizler inanan insanlarız ve yapmak istediğimiz bir ibadet, bu ibadeti de usulunce yapmamız gerekir.

İslam, iman, ibadet, fertlere ait dir,yani kişiye özgü bir ibadet dir.
Kurban Hz Allah cc ne ve onun rahmetine yaklaşmak için belirli bir hayvanı yine belirli bir zamanda kesmektir, bu vacip bir ibadettir.
Her Müslüman'ım diyen ve hür olan yolcu olmayan kişi eğer kurbanı satın alabilecek durumda ise ve satın aldıktan sonra geçimini ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini idame edecek ise bu ibadet kendisine vacip demektir.

Sorunun cevabı aslında sadece bu kadar, bu şartlar sizde var ise evli olmanız,bekar olmanız,bir eve sahip olmanız olmamanız bir şeyi değiştirmez.

Günümüzde sadece evin reisi kurban kesiyor sanki bir evde bir kurban kesilince diğerlerinin üzerinden vacip kalkıyormuş gibi ,kadınlarımız bizim paramız yok ki diyor, oysa üç elbiseden sonrasının kurbanın nisap miktarına girdiğini bildiriyor iki cihan güneşimiz .

Hatta İmam Azam ile İmam Ebû Yusuf'a göre akıl ve buluğ şart bile değil çocuklarımıza doğumunda, sünnetinde, bayramlarda verilen paralar eğer 96 gr Altın nisabını geçiyorsa onlara da kesmek gerekiyorken, gençlerin biz babamızın evinde kalıyoruz evli değiliz demeleri veya daha çeşitli bahaneler türetmeleri gerçekten yıllardır bunun anlaşılamadığını ıspat ediyor.

Demekki kurbanı Müslüman ım diyen ve hür olan yolcu olmayan, kurbanı satın alabilecek durumda olan ve satın aldıktan sonra geçimini ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa onların geçimini idame edecek durumda olan kişi kesecek.

Bir evde babam kesti benim kesmeme gerek yok denmiyecek.
Birde bu yıl hanıma, seneye bana kesecez sözü var, hanımının üzerine vacip se hanım zaten buyıl kesecek sen bu yıl hanım kesiyor diye vacibini terk edemezsin. Eger hanıma vacip değilse onun adına kesmeyeceksin.

Kurban satın alışlarında da büyük sıkıntı var, öncesinde domuz eti satan bir kurumdan kurban alınamaz, kestirilemez mesela....
Birde satın alınırken daha kurban kesilmeden fiyatı belli olması lazım, biz 7 ortak girdik kurbanı kestikten sonra kişi başı kaç kilo çıktı kilosunu 23 liradan ödeyeceğiz diyenler var, onlar et alıyor kurban asla olmaz.

Yılda bir kez yapılan bir ibadet var, Rabbimiz asla bizim üzerimize taşıyamayacağımız bir yük yüklemez, bunu neden söyledim biliyormusunuz, 40 yaşındayım hayatımda bir kez olsun bu yıl kurban kestim çok sıkışık durumda kaldım diyen birine hiç rastlamadım ama durumum çok sıkışık diyen kurban kesmeyen kişilere çok rastladım.
Rabbim bu kurbana harcanan maddiyatı mutlaka misli ile iade ediyor emin olun, imkanım yok deyip de kesemeyenler de rabbim bir şekilde kurbana harcayacağını yıl içerisinde ondan alıyor emin olun, hadi gelin bu yıl bu soruları sormayalım kurbanlarımızı keselim....

Durumlar eskisi gibide değil şimdi teknoloji ilerledi hizmetler ilerledi kurbanınızı başka hizmet kurumları bile kesebiliyor garip gurabaya sizin adınıza dağıta biliyor, mesela @kuranahizmetdernegi kurban kesiyor, sizin adınıza kurbanın tamamını dağıtıyor.

Şimdi ahiret de Cenabı Allah soracak biz ne diyeceğiz bu parayı yıl içerisinde ne olmadık yerlere harcadın benim için harcamak zor mu geldi?
Sahi ne cevap vereceğiz...
……………….
Bir düşünelim mi???

 

Görüntünün olası içeriği: yazı

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar