Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

AKILLI ŞEHİR SAMSUN!

Samsun ASELSAN’nın ürettiği akıllı kavşak denilen bir sistem üzerine alt yapı çalışmalarını yürütüyor. Hatta ilk akıllı kavşak (adaptif kavşak) faaliyete girmiş bunu da maalesef yaygın medyanın yaptığı bir haberden öğrenebildik.

Samsun yol konusunda maalesef çok şanssız bir şehir. Şuan köy yolları şehir merkezi yollarından daha iyi fakat kantardan kaçan kamyonların kullandığı Hamzalı ve eski Ankara yolu hariç. Oralara yapılan yollar maalesef dikiş tutmuyor.

Niye mi dikiş tutmuyor? Kantardan yani devletin koyduğu kuraldan kaçan araçlar oraları kullanması nedeniyle dikiş tutmuyor. Neden mi kantardan kaçıyorlar? Çünkü yolların taşıyabileceği tonajdan daha ağır yük taşıyorlar. Neden tedbir alınmıyor diye sorarsanız onu da yetkililere sormak lazım.

Konumuz akıllı kavşak ve bu kavşakların uygulanması için her yeri delik deşik ettiler. Büyük bir ihtimal bu çalışmalar bitince Samsun’un yolları komple yeniden yapılacaktır. Başkanımız Sayın Mustafa Demir seçilince “Önce köy yollarını yapacağız,” demişti.

Sanırım şehir içi yollar seçim gelene kadar yapılacaktır. Akıllı kavşak uygulaması çalışmaları bitip yollarımız yapılınca bu uygulama nasıl sonuç verecek hep birlikte göreceğiz. Bazı yerlere mantıklı çalışmalar yapılıyor ama bazı yerlere yapılan çalışmalar nasıl sonuç verecek uygulamaya geçilince ancak anlayabileceğiz.

Mesela liman kavşağı en çok merak edilen yer. Çünkü anormal bir çalışma ile kavşak büyütüldü. Sanırım ışıksız bir sistem gelecek ve trafik sürekli akacak. Ve fakat Atatürk bulvarı hiç boş kalmadığı için 100 yıl bulvarından gelen ve limandan çıkan araçlar yola nasıl girecek merak konusu.

Burası Türkiye ve bizler Türk’üz. Bizde kimse kimseye yol vermez. Bizde yayaya yol vermeyen sürücüler tali yoldan çıkan araca yol verir mi? Fakat trafik sorununun çözülmesi için mutlaka bir şeyler yapılmalıydı. Kısa vadede yapılacak bir şey yok. Belki bu uygulama bir nebze rahatlama sağlayabilir.

Trafikte kalıcı çözüm için asıl yapılması gereken doğu ve batı çevre yollarının bir an önce bitip faaliyete girmesi olacaktır fakat oralarda ağır aksak ilerliyor.

Trafik sorununun çözümünde insanımızın biraz sabırlı biraz da hoşgörülü olması gerekiyor. Almanya Duesseldorf'ta bir şeye şahit oldum. Trafik ışıklarına 20 metre mesafede araçlara yeşil ışık yanarken yola ördek sürüsü çıktı. Ördekler tek sıra halinde karşıya geçtiler. Bu arada epey bir araç birikti. Öndeki araçlardakiler ördekleri gördüğü için sessizce beklediler fakat işin bana ilginç gelen tarafı ördeklerden habersiz bekleyen arkadaki araçlardan hiç ses çıkmadı. Yani hiçbir şoför “Işık yeşil yanıyorken neden duruyorsunuz?” diye feryat figan etmediler. “Duruyorlarsa bir sebebi vardır,” diye düşündüler herhalde.

Birde İran seyahatimizde şaşırdığımız bir şey yaşadık. Tahran’dan Hamedan’a otobüs ile gidiyorduk. Çift yönlü ama geniş bir yoldu otobüs şoförü hatalı sollama yaptı. Eyvah dedim karşıdan gelen selektör yakacak kornaya basıp el kol hareketi yapacak ama öyle olmadı. Karşıdan gelen araç yolun biraz sağına yanaşarak bize yol verdi ve bunu bizim şoför defalarca yaptı ve hiç tepki almadı. Arkadaşlarla durum değerlendirmesi yaparak “Bunlar bizde olsa seyreyle gümbürtüyü,” dedik hep beraber.

Kurallar insanlar için, trafik kurallarına uyalım. Yayalara ve araçlara yol verelim. Bunu bir kültür haline getirelim. Trafik sorununun çözümü için biraz sabır, biraz hoşgörü biraz da saygılı olmak faydalı olacaktır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar