Murat MARAP

Murat MARAP

Mail: [email protected]

BİR ÇUVAL İNCİR BERBAT OLDU!

Çin'in Wuhan kentinden çıkıp bütün dünyayı alt üst eden koronavirüs salgını hayatı ve tüm insanlığı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Hatta sonu ölüme kadar giden vakaları da buluyor.
İktidarı ister sevelim ister sevmeyelim, Çin'de çıkan koronavirüse en baştan tedbir almaya çalışan dünya ülkeleri içerisinde belki de ilk Türkiye olmuştur.
Özellikle ilk vakanın Türkiye'de ortaya çıktığı 11 Mart'a kadar önemli tedbirler almaya çalıştılar. Tabi bunda da özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın emekleri çok. Koronavirüsün Türkiye'de ilk vuku bulduğu andan itibaren belki de neredeyse hiç uyumadan mücadele eden de yine Sağlık Bakanı Sayın Koca olmuştur.
Günler içerisinde koronavirüs ülkemizde ilerledikçe hükumetin tedbir almaları daha da çok sıklaştı. Amaç virüsün daha çok yayılmasını önlemekti.
Hükumet, virüsün yayılmasını önlemek için halka, "evde kal", "evde huzur var" diyerek vatandaşların sokağa çıkmamasını sağlayarak virüsün daha da çok yaygınlaşmasını engellemeye çalıştır.
Esnafların büyük bir kısmı işlerinden fedakarlık yaparak iş yerlerini kapattı. Bireysel çalışanlarda işlerine geçicide olsa son verdiler.
Bu zamana kadar verilen mücadeleye bakınca çoğu dünya devletlerin çok çok iyiydik.
Virüs hızla yayılıp bazı vatandaşlarında uyarılara kulak asmaması üzerine hükumet geç de olsa büyük şehirlerde iki gün sokağa çıkma yasağı ilan etti. Aslında hükumet belkide ilk başlarda sokağa çıkma yasağı koysaydı belki virüsün yayılma oranını biraz daha düşük tutabilirlerdi.
Dün akşam vahim bir olay yaşadık. Bu kadar uyarılara ve tedbire rağmen hükumetin sokağa çıkma hamlesinin yanlış olması milleti bi anda sokaklara, marketlere, fırınlara dolmasına sebep oldu. Tabi burada ilk hata hükumetin. Çünkü sokağa çıkma yasağının ilan edildiği saat çok yanlıştı ve de hiçbir tedbir alınmamıştı. Sokağa çıkma yasağını duyan halkta bir solukta kendilerini fırınlarda, marketlerde buldular.
Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesin hemen ardından milletin bir anda fırınlara ve marketlere dolması sosyal mesafe kurallarını hiçe saymalarına neden oldu. Bu zamana kadar sosyal mesafeden uzak durun diye hem hükumet hem de bilim adamların bütün sözleri ve emekleri bu kararla yerle yeksan oldu.
Şimdi suç burada kimin? Halkın sağlığını düşünerek sokağa çıkma yasağı koyan hükumette mi yoksa halkta mı?
Şahsi düşüncemi soracak olursanız yukarıda dediğim gibi ilk hata hükumette. Çünkü alınan kararın açıklanma saati çok uygunsuz zamanda oldu. Sokağa çıkma zamanı gündüz vakitlerinde olsaydı sanırım halk bi anda kendilerini marketlere, fırınlara atmazdı.
İkinci hata ise halkta. Çünkü hükumet sadece iki gün sokağa çıkmama kararı almış. Zaten neredeyse hemen hemen uzun bir zamandır evinde olan halk bu duruma alışkındı. Sırf iki gün sokağa çıkma kararı verildi diye kıtlıktan çıkmış gibi fırınlara, marketlere abanmanın yeri ve zamanı değildi. Çünkü kimse sosyal mesafe kurallarına uymadı.
Ya bu çoğunluk içinde virüs taşıyan olur da, buradan daha çok virüs yayılırsa bunun vebalini kim taşıyacak?
Sonuç olarak şunu söylemem gerekirse, koronavirüsün yayılmaması için onca mücadele eden hükumet son anda sokağa çıkma yasağı ilan edince milletin marketlere ve fırınlara dolmasına sebep verdiği için sınıfta kaldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da emekleri heba olmuş gibi.
Kısacası bir çuval incir berbat oldu.
Selam ve dua ile...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar