Hüseyin LİKOĞLU

Hüseyin LİKOĞLU

Mail: [email protected]

“Bu paraları nereden buldunuz”

“Bu paraları nereden buldunuz”

Bir yıl önce muhalefetin en temel politik argümanı “128 milyar dolar nerede” sorusu idi. Aslında sorunun cevabı basitti. TL’si olan dövizi satın aldı. Zaten tartışmalar CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin, “Merkez Bankası bilançosundan bakarsınız. Rakamlar ne yapıyor, başka rakamlar nereye geldi, nereye gitti. O bilgilerin üstüne bir tahminimiz var. Ama söylersem kendi sorduğumuz soruyu kırmış olurum. Para kaybolmaz, bilanço okumayı bilen insanlar, dolar alımları-satımları nasıl olmuş, ne zaman olmuş, her iş görülür” açıklamalarından sonra bıçak gibi kesildi.

Kesici’nin bu açıklaması siyasi hayatına mal oldu. Her dönem adı cumhurbaşkanlığı adayları arasında zikredilen Kesici, bu cevaptan sonra unutuldu. Konumuz “128 milyar dolar nerede” sorusu değil ama o günlerde verilmesi gereken bir cevabı vereyim ki, bugünlerde yaşanan tartışmalara da katkısı olsun.

YANLIŞ SORU SORDUNUZ

Sorulması gereken, “128 milyar dolar nerede” sorusu değil, “2018 yılında yabancıların elinde Türkiye’deki mevduatın 2 katı kadar TL niye var” sorusuydu.

Sendeki mevduatın iki katı kadar TL var ellerinde adamların. O TL ile dolar satın almaya başladılar. Hatta ellerindeki TL ile yetinmediler, yüksek faizle borçlanarak daha fazla TL bulup, daha fazla dolar almanın gayretine düştüler. Bizim muhalefet de “128 milyar dolar nerede” diye soruyor. Nerede olacak, TL’si olanlar satın aldı.

Peki, bunu yapanların derdi neydi? Türkiye’yi ekonomik dara düşürüp, iktidarı zorda bırakmak. Bir ileri aşama Erdoğan’ı iktidardan indirme. 6’lı Masa’nın derdi de küresel foncuların derdi de Erdoğan’ın iktidarına son vermek.

Kılıçdaroğlu etrafında kümelenen muhalefet, bu ekonomik kriz tezine o kadar inandı ki, bütün yumurtalarını ekonomik kriz sepetine koydu. Finansal terör operasyonu netice getirmeyince “128 milyar dolar nerede” diye perdeleme yapmaya kalkıştılar. Hâlbuki İlhan Kesici’nin dediği gibi nerede olduğunu çok iyi biliyorlardı.

2018 Ağustos ekonomik saldırısından beri bir beklentiye girdiler: Türkiye büyük bir kriz yaşayacak, vatandaş isyan edecek.

Beklenti gerçekleşmedi. Bu yüzden iktidar olma hayali içinde olan CHP merkezli muhalefet hareketi, son zamanlarda kâbus görmeye başladı.

KASAYA GİREN HER KURUŞTAN RAHATSIZLAR

Kovid salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere her olumsuz küresel kaostan medet umanlar, her geçen gün hüsran yaşıyor. Önce Karadeniz’deki doğal gaz keşfini küçümsediler, sonra baktılar iş ciddi, görmezlikten geldiler.

Ukrayna-Rusya savaşının bunlarda oluşturduğu bahar havası da kısa sürdü. Türkiye’nin duruşu dünyada takdir topladı. Antalya’da, İstanbul’da diplomasi masaları kuruldu.

Hele hele İstanbul’da gerçekleştirilen tahıl koridoru anlaşması ve ardından oluşturulan koordinasyon merkezi, dünya basınında manşetlerden verilirken, Türkiye’deki muhalefet fonlu bazı gazetelerin birinci sayfalarında tek kelime bile yer almadı. Bazı gazeteler ise kerhen bir cümle ile geçiştirdi.

Yeni ekonomik modelin meyvelerini vermeye başladığı bugünlerde, muhalefeti aldı bir telâş. Bütün siyasi senaryolarını “ekonomi kötüye gidecek” dogması üzerine kurdular, bu yüzden Türkiye’nin kasasına giren her bir kuruştan rahatsızlar.

Yeni ekonomik modelin iyi gitmesinden sadece CHP merkezli muhalefet bloku endişe duymuyor, asıl endişeliler dışarda. Ukrayna-Rusya savaşını tetikleyen Batı, Türkiye’nin duruşundan rahatsız, ancak bunu açıkça dile getiremiyorlar. Zira Türkiye’den başka diploması kanalını açık tutabilecek başka ülke yok.

KAYNAĞI ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ

ABD Hazine Bakanlığı’nın Türkiye’de yeni bir ekonomik kumpas hazırlığı içinde olduğuna dair çok ciddi bilgiler var. Rus petrolünü taşıyan Yunanistan’ın başını okşayan ABD, Türkiye ile Rusya arısındaki ticari ilişkilerden rahatsız olmuş. Bunun için birtakım entrikalar peşinde.

ABD, Türk ekonomisi üzerinde entrika peşinde olur da muhalefet boş durur mu? Dün “128 milyar dolar nerede” diye yaygara koparanlar, bugün “Türkiye’ye kaynağı belli olmayan bir para geldi” demeye başladı.

Bu cümle ABD kumpasına çanak tutmak için söylense de, ekonomide işlerin iyiye gitmeye başladığının itirafıdır. Kaynağı belli olmayan para diye bir şey yok. İşler iyiye gidiyor, yeni ekonomik model meyvelerine vermeye başladı. Hem yabancı yatırımcılar geliyor, hem de yastıkaltı birikimler ekonomiye kazandırılmaya başladı. Muhalefetin korku pompalayarak oluşturduğu manipülasyon ortamı dağıldı. Daha çok soracaksınız, “Bu paraları nereden buldunuz”u.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar