Doğan BEKİN

Doğan BEKİN

Mail: [email protected]

D-8’İN 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ AYNI GÜN VE MEKÂNDA BÜYÜK HEYECAN VE ÇOŞKUYLA KUTLANDI

1815’te Viyana’da kurulan ve Avrupa Birliği’nin çekirdeğini oluşturan Metternich Sistemi, bugünkü “Yeni Dünya Düzeni” anlayışında olduğu gibi, statükonun korunmasının ancak kuvvetle mümkün olabileceğini öngörüyordu.


Bugün de Filistin’de, Keşmir’de, Arakan’da Müslümanların var olma ve yaşama hakları ellerinden alınmaya çalışıldığı gibi bunun sonucu olarak ortaya çıkan etnik temizlik dehşeti de yeni kırılmalara neden olmaktadır. Dahası, duvarlar ve dikenli tellerle çevrili alanlara sıkıştırılan mazlum insanlar sefalete ve adeta ölüme terk edilmektedirler. Bu tahakkümcü küresel güç odaklı anlayış bir domino etkisiyle birçok ülkede yeni kırılmalara neden olmaktadır.


Bu cümleden olarak, “Yeni Dünya Düzeni” anlayışı ile hareket etmeyi kendilerine vazife gören, Yalta ve Potsdam konferanslarının ortaya çıkardığı dayatmacı ‘beşli üstünler’ tarafından oluşturulan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin birer parçası olarak görev yapan sözde imtiyazlı kurucu beş ülke, üye ülkeler nezdinde ortaya çıkan sorunlara adil, tarafsız ve kalıcı yaklaşımlı anlayışla çözümün tarafı değil, adeta sorunun birer parçası haline gelmektedirler.


İşte bu şartlar altında ,15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da bir araya gelen hükümet ve devlet başkanları zirvesinde, 54. Hükümetin Başbakanı Prof.Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde D-8 Ekonomik İş birliği Teşkilatı’nın resmen imza altına alınması tarihi bir dönüm noktası niteliğinde olmuştur.


Son dönemde dünyada yaşanan önü alınamaz sorunlar, çatışmalar ve savaşlar için çözüm arayışları hız kazanmışken, Erbakan Vakfı ve D-8 Genel Sekreterliği tarafından Çırağan Sarayı’nda D-8 Ekonomik İş birliği Teşkilatı’nın 25. yıldönümü ,D-8 üye ülkelerini oluşturan büyükelçiler başta olmak üzere, diğer bazı ülkelerin büyükelçileri, diplomatik misyon şefleri, sivil toplum örgütleri ve gazetecilerin büyük katılımıyla kutlanmıştır.


D-8 Ekonomik İş birliği Teşkilatı’nın 25. Kuruluş yıldönümünde katkılarından dolayı başta Erbakan Vakfımızın Mütevelli Heyeti Başkanı ve Yeniden Refah Partimizin Genel Başkanı ve D-8 Ekonomik İş birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Sn. İsiaka Abdulkadir Imam olmak üzere programı onurlandıran D-8 ülkelerinin büyükelçileri ve diğer tüm büyükelçiler, sivil toplum örgütlerin yöneticileri, gazeteciler ve tüm konuklara katılımlarından dolayı teşekkürlerimizi arz ederiz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar