İsmail Karakaş

İsmail Karakaş

Mail: [email protected]

Diplomasi bir sonuç alma sanatı mı?

Diplomasi, sahada üstünlük sağlayamayan zayıf tarafın sığındığı veya üstünlük sağlayan güçlü tarafın avantajlarını korumaya çalıştığı oyalama taktiklerini geliştirdiği bir oyalama sanatıdır.

Diplomasi savaşta ve barışta bir güç denge ve pazarlık göstergesidir.

Diplomasi ile sonuç ve karar değil ancak temsil veya pazarlıklarda üstünlük sağlanır.

Tecrübeli Diplomatlar bu söylediklerime itiraz edebilir ancak tecrübeli bir gazeteci gözüyle iyi bir gözlemleme yaparak Diplomasinin neden kısa zamanda sonuç alma değilde uzun vadede bir oyalama sanatı olduğunu açıklayayım.


Diplomasi bir bilek güreşi gibidir yenilen taraf yenileceğini bile bile rakibini yormaya direnebildiği kadar direnmeye zaman kazanmaya çalışır.

Güçlü taraf ise rakibini alt edeceğini bile bile rakibini oyalamaya yormaya devam eder.

Haksız bir davada güç kullanarak üstünlük sağlayıp kabul ettiremediğiniz şeyi Diplomasiyi kullanarak uzun vadede sonuç alıp kabul ettirebilirsiniz.


Haklı bir davada kazandığınız üstünlüğü Diplomaside kaybedebilirsiniz.

Diplomasi ile hemen sonuç alınmış olsaydı Ermenilerin Azerbaycan'da işgal ettiği topraklardan çekilmesi için yapılan Diplomasi sonuç verirdi. Ermeni işgali 27 yıl sürmezdi.

Diplomasi ve Diplomatlar 26 Şubat 1992 de Ermeniler Hocalı'da katlıyam yaparken neden bir karar alamadılar?

Bosna'da Sırplar masum sivilleri katlederken Diplomasi hiçbir işe yaramadı. Binlerce Müslümanın Katledildiği Bosna’da Diplomasi yokmuydu? Diplomasi vardı ama işe yaramadı.

Diplomasi işe yarasaydı devam eden Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği bu günlerde Antalya'da bir araya gelen savaşan iki ülkenin Dışişleri Bakanları bir karar alır savaşın bitmesi yada İnsani yardımların devam edebilmesi ve İnsanların ölmemesi için bir kararla masadan ayrılırdı. 


Yapılan Diplomasiye rağmen İnsanlar ölüyor ve  savaş devam ediyor ise Diplomasi işe yaramıyor demektir.


Diplomatlar sonuç alamayacaklarını bile bile masaya oturur karar almadan masadan kalkar. 


Diplomasi de Diplomatın karar verme ve karar alma yetkisi yoktur.

Avrupa birliği parlemontosu yanıbaşındaki savaşta siyasi kaygılar nedeniyle acil toplansa bile Diplomatik olarak bir karar alamadığı için Rusya'nın isteklerini yerine getirmediği için masada Diplomaside oyalama taktiklerini sürdürüyor.

Yıllardır Afganistan'da Irak'ta Libya'da ve Suriye'de  Dünyanın birçok bölgesinde yapılan haksız ve acımasız savaşlar çifte standartlarla dolu.

Bu savaşlarda hep masum İnsanlar öldürüldü.

Batı Dünyası hiçbir zaman dürüst davranmadı.

Mülteciler konusunda ve savaşan taraflar konusunda herzaman ikiyüzlü davrandı.


Amerika ve Avrupa birliğinden ve Diplomatlarından adil bir davranış beklemek veya savaşları Krizleri adil bir şekilde sonlandırmalarını beklemek büyük hata olur.


Günümüz Diplomasisi krizleri insanı olarak durdurmaktan çok uzak.

Bakın Avrupa Parlamentosunun İrlandalı kadın milletvekili Clare Daly bir itirafta bulunuyor.

Clare Daly Avrupa'nın insanı krizler konusundaki çifte standardını eleştiriyor.

Ukrayna'daki savaşı gündemine taşıyan Avrupa Parlamentosunun Afganistan'daki durum karşısında sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Afganistan'da milyonlarca çocuğun ölümle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Daly "onları bu kadar önemsiz yapan neydi" diye soruyor?

Orta doğuda ve Dünyanın çeşitli bölgelerinde çıkan karışıklıklarda ve savaşlarda çatışma bölgelerinde Diplomasi devreye giriyorsa bilinki o çatışmalar ve krizler uzayacaktır.

Peki hiçbirşey yapılmasın mı?

Tabiki arabuluculuk ve görüşmeler için girişimler yapılsın sorunlar çözülsün ama eşit ve adaletli birşekilde adalet gözetilerek yapılsın.

Diyalog yöntemleri ile krizlerin ve çatışmaların sonlandırılması mümkün sorunların çözümlerinde ancak hak ve adaletli bir şekilde davranılırs sonuç alınabilir.

Güçlünün haklı sayılmadığı  farklı hesaplarla kirli pazarlıkların yapılmadığı, hak ve adaletin gözetildiğinde krizler son bulur.

Diplomasinin alamadığı kararlar nedeniyle masum canlar öldürülüyor.

Yapılan kirli pazarlıklar bittiğinde akan kanlar ve giden canlar maalesef geri gelmiyor.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar