Doğan BEKİN

Doğan BEKİN

Mail: [email protected]

Erbakan Hoca ve BBC Haber Direktörü arasındaki ilginç diyalog

1980’li yıllarda siyasi yasaklı konumda olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca, siyaseten hiç boş durmuyor ve sürekli olarak hummalı ve ağır bir çalışma temposu içerisinde günlerini geçiriyordu. O dönemlerde yabancı heyetler sürekli kendisini ziyarete gelip onun engin tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorlardı.

Bir gün Kızılay’daki ofisimde yoğun bir tempoda çalışırken, telefonla arayan Erbakan Hoca, BBC’nin kendisiyle röportaj yapacağını ve acilen Ayrancıya gelmem gerektiğini sıkı bir dille tembih etti. Bazı günler birkaç defa Ayrancı-Kızılay arasında mekik dokuduğumu çok iyi hatırlarım. Çünkü Erbakan Hocayı ziyarete gelen yabancı konukların ardı arkası kesilmiyordu.

O gün de BBC Haber Direktörü, yanında BBC Haber muhabiri ile birlikte Ayrancı’nın yolunu tutanlar arasındaydı. BBC Radyosu için Erbakan Hoca ile yapacakları röportaj için ses kayıt sistemleri ve mikrofon masaya yerleştirildi. BBC Muhabiri kayıt için tam da düğmeye basmak üzere iken, Rahmetli Erbakan Hoca, ani bir refleksle söze girerek BBC Haber’de kendisi ile yapılacak olan röportaj için BBC Radyosu’nda kaç dakikalık bir süre ayrılacağını BBC Haber Direktörüne sordu. BBC Haber Direktörü cevaben, programın altmış dakika olduğunu ve kendisine de on(10)dakikalık bir süre ayrılabileceğini ifade etti.

Bunun üzerine Erbakan Hoca, yeniden bana dönerek; “BBC Direktörü ’ne sor bakalım şimdiye kadar hangi liderleri ziyaret ettiler ve onlara kaç dakikalık süre ayıracaklar.” Erbakan Hoca’nın sorusu üzerine söz alan BBC Direktörü, programın altmış dakika olarak planlandığını ve Başbakan Turgut Özal’a otuz dakikalık konuşma süresi ayrılacağını, Erbakan Hoca ve diğer liderlere de onar dakika ayrılacağını ifade etti.

Erbakan Hoca, orada da kıvrak zekâsını ortaya koyarak dedi ki ; “Programın konusu Avrupa Topluluğu (AT) olduğuna göre, şimdiye kadar kendileriyle röportaj yaptığınız diğer bütün liderler AT’ı hararetle savunduğuna ve Türkiye’nin de bir an önce Avrupa Topluluğu’na girmesi için fikirlerini üç aşağı beş yukarı aynen minvalde izhar ettikleri ve AT’a sadece bizler muhalefet ettiğimize göre, Başbakan Turgut Özal dâhil bütün liderlere toplam otuz dakika vermeniz ve geri kalan otuz dakikanın da Avrupa Topluluğuna karşı olan biz Milli Görüşçülere ayırmanız gerekmez mi?”

Bu zekice cevap karşısında bir anda salonda hafiften gülüşmeler oldu. Röportajla ilgili kayıtlar tamamlandıktan sonra misafirleri uğurlarken, BBC Direktörü geriye dönüp bana dedi ki; “Erbakan Hoca diğer liderlerle kıyaslanamayacak kadar üstün bir zekâya sahip olup, 1980 öncesi AT konusundaki düşünceleri ne ise, 1980 sonrası da aynı prensipler bağlamında fikirlerini hiç çekinmeden dobra dobra ortaya koyması takdire şayandır. Böylesine açık sözlü ve berrak fikirli bir siyasetçi önünde şapka çıkarmak gerekir” dedi.

Not: AT (Avrupa Topluluğu) şimdiki AB(Avrupa Birliği).

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar