Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

EŞİTLİK Mİ ADALET Mİ?

Size bir soru sorayım; Siz eşitlik mi istersiniz yoksa adalet mi? Eşitlik süslü bir sözdür ama eşitlik adalet

değildir. Esas olan ise adalettir. Yani adalet eşitlikten üstündür.

Bugün eşitlik ilkesi üzerinden fikir jimnastiği yapmak istiyorum. “Senin söylediklerin başka eşitlik ilkesi
başka mı diyorsunuz?”

Evet ama o gerekçeyle söylediklerime karşı çıkılıyor.
Ben yine de yazıyorum
hem de birilerinin kızacağını bilerek yazıyorum bu yazıyı.
Anayasamızın 10. Maddesi “herkes, dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep


ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” ve “hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” der. Bu madde doğrudur ve mutlaka uygulanılmalıdır da.

Türkiye’de 10. maddeye harfiyen uyulduğu kabul edilebilir mi? Bence edilemez çünkü yaşadıklarımız ortada. Kaldı ki eşitlik dediğiniz şey her şeyde uygulanır mı? Yani herkese eşit maaş verebilir misiniz?

Herkesten eşit iş isteyebilir misiniz? Herkese aynı işi yaptırabilir misiniz? Belki eşit işe eşit ücret talep edebilirsiniz ama ona da uyulur mu? Siz söyleyin.
Benim asıl itirazım ise başka. Mesela araçlarda vergilendirme yapılırken devreye girmeyen eşitlik ilkesi
hız limitinde uygulanıyor.

Yıllık 100 bin TL vergi aldığınız yeni ve son model araba ile 100 TL vergi aldığınız zar-zor yoluna giden bir araca hız konusunda eşit davranıyoruz.
Sonuç mu? 130 ile giderken kaza geçiren 100 bin TL vergi alınan araç fren sistemi güçlü olduğu için kazayı az hasarla atlatabilirken, çok eski ve fren sistemi Allah’a emanet olan araç parça-pinçik oluyor.


Vergi alırken ayrım yapılabiliyor ise hız konusunda da yapılmalıdır. Avrupa’yı örnek göstermeyin onlarda bizdeki gibi eski araç trafiğe çıkmıyor. Diğer yandan asgari ücretin belirlenmesi de eşitlik ilkesine takılıyor. Oysa Asarcık ya da herhangi bir kırsal ilçede asgari ücret alan bir insan 1000 TL kira öder 7500 TL cebine kalırken İstanbul’da asgari
ücret alan biri aldığı maaşın en az yarısını kiraya ödemektedir. Dolayısıyla her yerde aynı asgari ücret eşittir ama bize göre adil değildir.

Bir diğer konu ise SGK ödemesi. Bize göre sağlıklı yaşayan, alkol ve sigara kullanmayan bir çalışanın ödediği sigorta pirim ücreti ile sağlıksız beslenen, sigara ve alkol kullanan çalışanın sigorta pirimi de aynı olmamalı çünkü ikisinden eşit prim almak adil değil.

Şimdi birilerinin kızdığını görür gibiyim. Bu fikirlerin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu biliyorum. Kesinlikle 10. Maddenin korunması gerektiğini de düşünüyorum. Fakat bazı şeylerin tartışılması ve geliştirilmesi gerekli diye düşünüyorum.


Bunu uygulayan ülke yok mu? Bırakında bir şeyi de ilk biz uygulayalım. Benimkisi fikir jimnastiği olsun diye ortaya atılmış uçuk-kaçık görüşlerdir. Ve bu sadece beni bağlar fakat bana göre düşünülmeye değer.

Siz ne dersiniz?

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar