Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

İNSAN CANI KIYMETİNİ YİTİRDİ Mİ?

Bize ne oldu böyle? Biz nasıl bir hale geldik? Gün geçmiyor ki bir cana kıyılmasın. Gün geçmiyor ki bir insanın canı yakılmasın, gün geçmiyor ki bir insanın kanı akıtılmasın. İnsan canı bu kadar ucuz mu? İnsan canı bu kadar kıymetsiz mi? İnsan canı kıymetini yitirdi mi?

Samsun’a Samsunlulara bir haller oldu. Önceki gün Bafra da bir kişi üç arkadaşını acımadan kafalarına sıkarak öldürmüş. Alkol aldığı açıklanan kişinin üç arkadaşını birden öldürmesi, gerekçesi ne olursa olsun arkadaşlarının canlarına kıyması akıl alır gibi değil.

Toplumda kadına şiddetin önlenmesi için çalışmalar yapılıyor fakat ne kadar etkili olunuyor o da ayrı bir yazı konusu ve fakat şiddet sadece kadına mı yapılıyor? Hayır kadına yapılmıyor ama sanki biraz kadın erkeğe göre korumasız diye düşünüldüğü için o ön plana çıkıyor.

İnsan kadınıyla erkeğiyle insandır ve canı kıymetlidir. İnancımız “Haksız yere bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir.” dediği halde bunca cinayet neden işleniyor?

Toplumun psikolojisi bozuldu. İnsanların hoşgörüsü kalmadı, kimse kimseye tahammül edemiyor. En ufak bir anlaşmazlıkta canlar yakılıyor. Bir insan bir insana yan baktı diye cana kıyılır mı?

Bu millete ne oldu böyle? Millet tahammülü unutmuş, hoşgörüyü yitirmiş. Saygı yok denecek kadar azalmış. Bir yılda yaklaşık 37 milyon antidepresan ilaç tüketilmiş. Her geçen gün toplumun mutsuzluğu ve psikolojik sorunlar artıyor.

Kıyılan canlar, birilerinin evladı, kardeşi, annesi, babası, abisi, ablası. Kimi peşinde dul kadın, kimisi de yetimler bırakıyor. Ölen mezara gidiyor, yakınları perişan oluyor da öldüren ihya mı oluyor? Öldüren de perişan oluyor. Onunda hayatı kararıyor.

Kimler ne yapar, nasıl yapar? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı durumdan vazife mi çıkarır yoksa Cumhurbaşkanı görev mi verir bilemiyorum fakat birileri bir şeyler yapmalı. Psikologlar, Pedagoglar, Psikiyatrlar, Toplum Bilimciler ilgili kimler varsa tez bir araya gelip sil baştan bir çalışma yapmalılar ve bir çıkış yolu bulmalılar.

İnsanın yaratılmışların kutsalı olduğu ve cana kıymanın ahirette karşılığının ne olduğu anaokullarından itibaren öğretilmeli. Sadece insan da değil hiçbir canlıya kıyılmamalı. Bir de yasalar caydırıcı olmalı. Geçenlerde bir haber okumuştum eşini vuran bir adam “Seni öldürsem iki sene yatar çıkarım. Herkes çıkıyor.” demiş.

Geçen ay cezaevinden izinli çıkan başka bir adam yine Bafra da tartıştığı eşini yirmi beş yerinden bıçaklayarak öldürmüş. Bu nasıl bir canilik? Bu nasıl bir nefret ki insan eşine ya da her hangi bir insana yirmi beş defa bıçak saplayabiliyor.

Bu aralar maalesef intiharlarda yükseldi. İntihar ve cinayetler Samsun da yükseldi de Türkiye farklı mı? Samsun kadar olmasa da maalesef Türkiye genelinde de yükseldi. Çare nedir bilmiyorum ama insanımıza yazık oluyor.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar