Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

KARADENİZ 7. KİTAP FUARININ ARDINDAN!

Acısıyla tatlısıyla bir kitap fuarını daha bitirdik. Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan kitap fuarı aslında Şubat ayında yapılıyordu. TÜYAP, kitap fuarını çok önemsediği veŞubat ayında henüz ortamın fuar düzenlemek için elverişli olmadığı için fuarı Ekim ayına planlamıştı.

 

Pandemi dönemi sonrası ilk kitap fuarı oluşu nedeniyle fuara katılacak yayınevlerini ve okurlardan göreceği ilgiyi merak ediyorduk fakat maalesef fuara yayınevlerinin ilgisinin azaldığını gördük. Belki de okuyucuların internet üzerinden kitap alma alışkanlığı oluştuğu için birçok yayınevi Karadeniz 7. Kitap Fuarına katılmadılar.

 

Yayınevlerinin fuara ilgi göstermemesininsebeplerinden bazılar stant ücretlerinin yüksek oluşu, konaklama ücretlerinin çok artması, ulaşım maliyetlerinin yükselmesi ve işçi ücretlerindeki artış da etkili olmuş olabilir.

 

Tahminimiz TÜYAP bu fuardan zarar etmiştir. Totalde kar edip etmediğini de kestiremiyoruz fakat ne yapıp edilmeli kitap fuarı kültürü yaşatılmalı. Bu konuda devletin ilgili kurumları gerekli desteği mutlaka sağlamalı.

 

Kitap önemli, kitap okumak da önemli ama kitap yazmak daha da önemli. Kitap yazanlar olmasa yeni fikirler, yeni düşünceler ve yeni kitaplar ortaya çıkar mı? Fuarlar, belli yayınevleri ve belli yazarların dışında kalanlar için olmazsa olmazdır çünkü yayınevi yayımladığı kitapları ve yazarlarını fuarlar sayesinde okuyucularıyla buluşturabiliyor.

 

TÜYAP’ın reklam politikasını genel merkez belirlemiş. Merkez bir reklam ajansı ile anlaşmış ve bu ajans yerel medya ile sanırım anlaşamamış. Yerel medya ilan alamadığı için fuar çok az haber oldu. Yerel medya fuara ilgi göstermediği için mi bilemiyoruz bu yıl siyasiler de fuara ilgi göstermedi.

 

CHP Milletvekili Kemal Zeybek, AtakumBelediye Başkanı Cemil Deveci stantları dolaşarak hal hatır sordu. Kavak Belediye Başkanını İbrahim Sarıcaoğlu’nu konferans çıkışı gördüm stantları dolaşmadığı söylendi. İlkadımBelediye Başkanı Necattin Demirtaş fuara gelmiş Samsun Yazarlar Derneği standında oturmuş ama bizim tarafa geçmemiş.

 

Biz maalesef başka siyasetçi görmedik. Basın fuara ilgi göstermediği için mi siyasiler de önemsemedi anlayamadık ama yakında seçim var siyasiler keşke bu vesile ile biraz olsun ortalıkta görünselerdi!

 

Diğer yandan bu fuar Samsunlu yazarlar için çok verimli geçti. Yayınevlerinin fuara katılmaması çok boş alan kalmasına sebebiyet verdi. Bütün yazan çizenler için kurulmuş dernekler bilabedelfuarda kendisini tanıtma imkanı buldu. Bu dernekler yerel yazarları okurlarıyla buluşturdu.

 

Hemen hemen her gün otuza yakın Samsunlu yazar ve şair çeşitli stantlarda imza yaparak fuarın heyecanını dolu dolu yaşadı. Güzel dostluklar kuruldu ve güzel anılar biriktirildi.

 

Fuara katılan öğrencilerin plansız bir şekilde gelişi, ziyaret saatlerinin çakışması ve öğrencilerin sınırlı süreleri oluşu hep bir koşuşturmaca yaşanmasına sebebiyet verdi. Bu fuarın bölge fuarı oluşu sebebiyle organizasyonun Samsun’dan ve tek elden yapılması, fuara katılacak öğrencilerinde günlere eşit bir şekilde bölünmesi hem öğrenciler için hem de fuara stant açanlar için iyi olacaktır diye düşünüyoruz.

 

Umarız seneye fuar yine yapılır ve herkesin memnun olacağı bir fuar olur.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar