Doğan BEKİN

Doğan BEKİN

Mail: [email protected]

KÖLELİĞİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN 19. YÜZYILDA BÜYÜK MÜCADELE VEREN LUCY STONE VE GÜNÜMÜZÜN HALKALI KÖLELERİ

13.8.1818’de doğan Amerikalı Lucy Stone, dünyanın ihtiyaç duyduğu şeyin adalet olduğu vurgusuyla, On dokuzuncu yüzyılda Amerika’da hiç kimsenin sesini yükseltemediği bir dönemde köleliğe karşı Sub-Sahara/Afrika kökenli Amerikalıların sözcüsü olmuştu.

Lucy Stone; “gerçeği korkusuzca konuşmaya devam edebilmemiz için asıl yapmamız gereken şey, ibreyi eşitlik ve her alanda tamamen adalet tarafına çevirebilecek inançtaki insanların sayısını çoğaltabilmektir” ifadesiyle köleliğin ortadan kaldırılabilmesi için mutlak suretle adalet kavramına her konuşmasında vurgu yapıyordu.

Prof.Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın her zaman ifade ettiği üzere; “ güce ve kuvvete dayanan medeniyet ve bu medeniyetin piramitlerine taş taşıyan köleler ile hakkı üstün tutan, adaleti merkezine alan medeniyet anlayışı ”arasındaki bariz fark hala aynı düzeydedir.

Lucy Stone, 19. Yüzyılda köle düzenine karşı adaleti savunurken, ne yazık ki, günümüzde adil düzen anlayışından uzaklaşıp, küresel gücün köle düzenini idame ettirmek için büyük mücadele veren modern köle anlayışlı düzenin tutkunu olan halkalı kölelerin mevcudiyeti ziyadesiyle düşündürücüdür.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar