Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

KOSGEB DESTEKLERİ VE ASRİAD!

Geçen hafta Salı akşamı Asrın İş Adamları Derneği’nde (ASRİAD) bir toplantıya katıldık. Toplantıya KOSGEB Samsun İl Müdürü Sayın Nebahat Livaoğluda konuşmacı olarak katıldı ve Mikro ve Küçük İşletmeler’e(MKİ) verilen destekleri anlattı. Mikro işletmeler 9 kişiye kadar çalışanı olanlar ve küçük işletmeler ise 49 kişiye kadar olan işletmelerdir.

Bir iş insanları derneğine üye olmak önemlidir. Tek başınıza yapamadığınız işleri birlikte yaparsınız. Atalarımız demiş ya, “Birlikten kuvvet doğar,” diye işadamları derneklerinde de sorunların çözümüne birlikte çare üretilir ve ayrıca bu tip devlet desteklerini erken öğrenmeye fayda sağlar. Bir birliktelik olunca da KOSGEB İl Müdürü bilgilendirmeye derneğinize gelebiliyor.

Nebahat Livaoğlu ayrıca, “Herkes KOSGEB’e gelip destekler için bilgi alabilir, herkesi bekliyorum,” diyerek bizleri de davet etti. Bizleri bilgilendirmesinden dolayı Sayın Livaoğlu’na Başkanımız Furkan Okudanteşekkür edip bir plaket verdi.

Bir işyeri işletiyorsanız devlet desteklerini takip etmeniz menfaatinize olacaktır. Şartları uyan her işyeri sahibi bu destekleri incelemelidir. Bu destek pandemide mağdur olan mikro ve küçük ölçekli işletmeler için Japonya ve dünya bankasının finansörlüğü ile gerçekleştiriliyormuş.

Şartlardan birisi işyerinin pandemi öncesi yani 2020 den önce kurulmuş olmasını gerektiriyormuş. 1981 den sonra doğanları kapsayan istihdam desteği için son 3 yılda en fazla 180 gün çalışmış olma şartı var ve ayrıca üniversite veya meslek-teknik lise mezunu olma şartınıda istiyor.Destek kapsamında işveren erkek ise erkek çalışan için 100 bin TL, çalışan ya da çalıştıracaklardan birinin kadın olması durumunda ise 110 bin TL verilecekmiş. Ve fakat bu desteğihibe sanmayın faizsiz, teminatsız ve 24 ay ödemesiz ve 4 ayda bir altı taksitte ödenecek. Mikro işletmeler 2 kişiye küçük işletmeler ise 5 kişiye kadar destek alabilecekler.

Bu desteğin öncekilere göre çok avantajları var. Yıl ortalamanız ne ise alacağınız kişi o sayıyı tamamlamak için bile olabiliyormuş. Yani var olanın üzerine artı istihdam gerekmiyor. Desteği KOSGEB direk ödeyeceği için banka sicili aranmıyor fakat SGK ve maliye borcu olanlar en azından yapılandırma yapmak durumundaymış.

İş başı yaptırdığınız elemanın SGK dökümanında görüldüğü ay desteğin yarısını alıyormuşsunuz. Kalan yarısı ise 6 ay sonraki bordroda görülünce ödenecekmiş fakat alınan elemanı 1 yıl çalıştırmak zorundasınız. Müracaatlar e-devlet üzerinden yapılıyor ve sanırım Mart ayının sonunda süre bitecek.

Maksat gençlerin istihdam edilmesi olunca akan sular duruyor. Bende onun için bugün Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini yazacaktım ama durum gençlerin istihdamı olunca bu konuyu duyurmak istedim.

Birde gençlerin istihdamıböyle teşvik ile olursa daha da iyi oluyor. Hem de esnaf için faydalı bir destek bu. Ben yüzeysel olarak bilgi vermeye çalıştım. Başka desteklerde var ama en önemlisi bu. Detaylı bilgi için KOSGEB’in sayfası incelenebilir.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar