Doğan BEKİN

Doğan BEKİN

Mail: [email protected]

SADDAM, LİBYA CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY MI OLUYOR?

Libya’da, 2014’ten sonra ilk kez 24 Aralık 2021’de yapılacak olan genel seçimler için şimdiden kulislerde iki güçlü adayın ismi telaffuz edilmeye başlandı.

Bu iki adaydan birisi olan, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar için tutuklama emri kapsamında aranması istenen ve ABD’nin yaptırım listesinde yer alan Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından desteklendiği ifade ediliyor.

İtalyan Corriere della Sera Gazetesi’nin haberine göre, geçen yıl Eylül ayında Moskova’da Seyfülislam Kaddafi ile görüşen Putin’in cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Kaddafi’ye yeşil ışık yaktığı iddia ediliyor.   

Öte yandan, General Halife Belkasım Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nda yüzbaşı olarak görev yaparken generalliğe yükselen Saddam Hafter’in, cumhurbaşkanlığı adaylığı için şimdiden çeşitli görüşmeler yapmakta olduğu belirtilmektedir.

Hafter’in, 2017 yılında Libya Merkez Bankası kasasını boşaltmaktan ve Libya Ulusal Ordusu’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaparken generalliğe yükselmesini eleştirmekten geri kalmayan Libyalı kadın hukukçu Henan el Berasi’nin, Bingazi şehir merkezindeki 20’nci caddede arabasından çıktığı sırada, içinde silahlı kişilerin bulunduğu 3 araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesinden sorumlu tutulması dikkatlerden kaçmamaktadır.

Washington mahreçli Free Beacon’un haberine göre; Saddam Hafter, bu ayın başında İsrail istihbarat üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiği ve Libya’daki son durum ve kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığının da görüşüldüğü bildirildi.

Virginia’nın kuzeyinde yaklaşık 20 yıl yaşayan ve CIA tarafından devşirildiği öne sürülen General Halife Belkasım Hafter’in, 2011’de Libya’ya geri dönmesinden sonra Amerika ve İsrail’in desteğini arkasına almasına rağmen Libya’da yönetimi ele geçirememesi ister istemez bundan sonraki süreçte geri plana çekilmesi ve yerine oğlu Saddam Hafter’in ön plana çıkarılması otoriteler tarafından ön görülmekte idi.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar