Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

SAMSUN'U SEL ALDI!

İklim değişikliğine bağlı olarak dünyada bir çok ülke ve ülkemizde birçok il taşkın sulara maruz kaldı. Biz bugün aklımız erdiğince, bilgimiz dahilinde Samsun’u yazmaya çalışacağız.

Meteoroloji, sel ve taşkına karşı uyardı fakat uyarı işe yaramıyor olacak ki her seferinde Samsun selzede ve insanlar perişan oluyor.

Her seferinde “Böyle yağış yüz yılda bir olur.” deniyor fakat bir haftada iki sel yaşadık. Demek ki artık Samsun her an böyle yoğun yağış alabilir.

Bu durumu sadece “Afet” diye açıklamak aklı ve bilimi yok saymaktır. Ve fakat şöyle bir durum var onu da görmezden gelemeyiz. Altyapı planlanırken geçmiş yüz yıla bakılır ve en fazla metrekareye kaç kg yağış almış o değerlendirilir. Ve bir tahminde bulunup diyelim ki en fazla yağışın dört misli suyu taşıyacak kanalizasyonu yapılır fakat yağış beş misli olursa yine de sel olabilir.

Ve fakat artık yağış hesapları yapılırken iklim değişikliği de göz önünde bulundurulup ona göre altyapı çalışmaları yapılmalıdır.

Terme Çayına yapılması planlanan baraj hala yapılmadı. Ziraat odaları sele maruz kalan tarım alanları için DSİ’nin ihmalinden bahsederken, DSİ “İhmal yok.” diye açıklama yapıyor.

Gülsan Sanayi Sitesi yıkılacak. Belki altyapı yenilenmez fakat tedbir olarak orada sadece giderlerin temiz olması yeterli olabilir. Lakin diğer sanayi bölgeleri bu tehlikeyle sürekli karşı karşıya kalacağı için bir an önce altyapıları gereği gibi yapılmalıdır.

“Yapılan yeni yer neden taştı?” diye soranlar da var. Yani Belediyeevleri kavşağı yeni yapılmış fakat ilk yüksek yağışta yine sel olmuş. İnsanlar bunun nedenini merak ediyor. Başkanımız ise “Altyapıyı yapmamış olsak daha büyük sele maruz kalırdık. Çok yoğun yağış aldık.” diyor.

Sel tedbirine dair geçmişten bir örnek verelim. Ağabali Caddesi yani aslında Ağabali Deresi de eskiden her yoğun yağışta sele gidiyordu fakat ağabali deresi olması gerektiği gibi altyapıya kavuşunca sele gitmekten kurtuldu.

Demek ki Ağabali Caddesindeki gibi, yani gereği gibi altyapı yapılsa sel önlenebiliyormuş. O zaman akla şu soru geliyor. Acaba belediye evleri gereği gibi yapılmamış mı? Bunu bilemiyoruz fakat gereği gibi yapılsa ilk yağışta sel alır mıydı? Ya da başkanımızın dediği gibi olağan üstü yağış oldu.

Altyapı konusunda sadece mevcut Başkanı suçlarsak haksızlık etmiş oluruz çünkü şehrin altyapısı sadece bugünün meselesi değil. Samsun’un planlamasında kökten sıkıntılar var. Vehbi Gül’den Muzaffer Önder’e, Yusuf Ziya Yılmaz’dan Mustafa Demir’e herkes sorumludur.

Mevcut başkan Mustafa Demir en çok da uyarılara rağmen giderleri temizletemediği için eleştiriliyor. Bizde medyadan takip ettik birkaç yerde giderler açılınca su akışı sağlandı.

Bizi arayıp Belediyeyi giderlerin açılması için arayıp adres verdiklerini fakat kimsenin gelmediğini, bunun sonucunda da mağdur olduklarını söyleyenler oldu.

Her şey gözümüzün önünde yaşanıyor. Sadece sel durumuna özel söylemiyoruz. Maalesef Samsun sahipsiz bir şehir. Yüz yıl önceki Samsun’a ve bugün Samsun’un geldiği yere bir bakalım. Samsun, kısır çekişmelere kurban gitmiş bir şehir. Umarız bundan sonra olanlardan ders çıkarırız.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar