Murat MARAP

Murat MARAP

Mail: [email protected]

Samsun'un "Akıllı kavşak" çalışması ile imtihanı

Kurban Bayramı dolayısıyla memleketimize İstanbul'dan Samsun'a gittik. (Bu vesileyle tüm sizlerin ve tüm İslam aleminin geçmiş Kurban Bayramı mübarek olsun)

Öncelikle bilmeyenlere kısaca Samsun'u size anlatmaya çalışacağım.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük şehridir. Sağ tarafında Çarşamba Ovası, sol tarafında ise Bafra Ovası ile tarım anlamında zengin topraklara sahiptir. 

Samsun, Doğu Karadeniz illerinin Anadolu'ya açılan kapısıdır. Artvin, Rize, Trabzon gibi Doğu Karadeniz illerinden İstanbul, Ankara ya da diğer şehirlere gitmek istiyorsanız mecburen Samsun'dan geçmek zorundasınız.

... Ve yine Samsun'da Tekkeköy Mağaraları, Gölalan Şelalesi, Vezirköprü Kanyonu, Kızılırmak Kuş Cenneti görülmeye değer değer yerlerdir.

Buradan bir hatırlatma yapayım... Latife dahi olsa biz Karadenizlilerde bir söz vardır, "Karadeniz'i gezmeyen Türkiye'yi gezdim demesin"

Çünkü Samsun'dan Karadeniz'e girdiğinizde sizi sağ tarafınız yemyeşil çimenler, çayırlar, ormanlar, sol tarafınız Karadeniz'in masmavi suları sizi karşılar.

Biz şimdi gelelim asıl konumuza. Memleket Karadeniz olunca bizde anlatmaya doyamıyoruz.

Kurban Bayramı tatili boyunca 9 gün Samsun'da kaldım. Samsun Büyükşehir Belediyesi merkezde akıllı kavşak uygulaması başlatmış. Kavşaklar ne kadar akıllı bilemem ama çoğu yerde bu kavşak çalışması yüzünden trafik felç oluyor. 

Samsun'un ana kısmı Cumhuriyet Meydanı'nın olduğu bölgedir. Meydana dönen kavşak ortasında yunuslar vardı. Bu kavşak yıkılmış devasa bir kavşak yapılmış. Şöyle düşünün, dümdüz giderken bir "U dönüşü" dönüşü yapar gibi oluyorsunuz ve tekrar düz gitmeye çalışıyorsunuz. Trafik o bölgede resmen felç olmuş. Hele bir de, eski garajlar tarafından gelirken Cumhuriyet Meydanı'na dönüş yönünde ki kavşak tamamen kaldırılmış, dönen araçların kaza yapmaması içten bile değil.

Sadece Cumhuriyet Meydanı bölgesi değil, şu an Samsun'un bütün ana hartellerinde akıllı kavşak uygulaması devam ediyor. Bir kaç yerde ki çalışma güzel olmuş belki ama bu akıllı kavşak çalışması Samsunluya pahalıya mal olacak gibi.

Hele bir de kameralar takıldıktan sonra, Samsun'un yeni trafiğine alışmaya çalışanlar ise cezalarla karşı karşıya gelmesi hiç şaşılacak bir durum olmayacak. 

Samsun'a yazık etmeyin. 

Selam ve dua ile...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar