Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

SU HAYATTIR!

Geçen hafta Yeniden Refah Partisi Atakum İlçe Başkanı tanışmak ve sohbet etmek için ziyaretime gelmişti. Gelirken de Milli Kaynak Paketlerimiz -1-Kitapçığını getirmiş. Su benim için çok önemli bir konudur. Benim için önemlidir derken ben suyun kıymetini bilenlerdenim. Yoksa su hayattır ve herkes için kıymetlidir. Ve fakat suyu kontrol edebilirsek fayda üretirken, kontrolümüzden çıkarsa felakete sebebiyet verebiliyor. Son günlerde yaşadığımız sel felaketleri buna örnektir.

Su ile ilgili bölümü okurken bir hsaber dinledim, “Konya’da sulanan buğday tarlasından 4 misli mahsul alındı,” diyordu haberde. Tarımda sulamanın önemini bilmeyen ve bu konuyu önemsemeyen insan yoktur. Ve fakat her alanda atılım yapıp adeta çığır açan Ak Parti hükümetleri sulama konusunu maalesef halledemedi ya da halletmedi. Oysa sulanan alandan alınan verim ortada. Sulama bolluk, bolluk da bereket ve ucuzluk demektir.

Yakın gelecekte su savaşlarının yaşanma ihtimali ve tehlikesinden bahsediliyor. Biz hala sulama sorununu çözemediğimiz gibi çözdük diye düşündüğümüz yerlerde de genelde vahşi sulama yaparak suyu israf etmekteyiz.

Yine çok yakında “Gıda savaşları yaşanabilir,” diye uyarılar yapılıyor. Gıda çok önemli çünkü yemeden yaşayabilme imkanımız henüz icat edilmedi. Hava önemli kıymetini bilemiyoruz. Su önemli kıymetini bilemiyoruz. Gıda önemli ekilebilir alanların kıymetini bilemiyoruz.

Ben sadece Samsun’da ekilebilir alanlar amacı dışında kullanılıyor diye düşünüyordum. Önceki yıl Adana’dan Tarsus’a gittim orada da durum farklı değil. Yol boyu ekilebilir alanlara maalesef sanayi yatırımları yapılmış.

Tabii ki fabrika kurmak isteyen yatırımcı ulaşımı kolay ve lojistik maliyeti düşük olan yerlere fabrika kurmak isteyecektir fakat zaten ülkemizin ekilebilir alanları sınırlıdır. Vatandaş bunu düşünmese bile devleti yönetenlerin bunu düşünüp ekilebilir alanları koruması gerekir.

Tarım ülkesi olduğumuz halde ürünleri ucuza neden yiyemiyoruz? Üç tarafımız deniz olduğu halde neden balığı ucuza yiyemiyoruz? Ülkemizde hayvancılık için uygun alan çok olduğu halde neden eti ucuza yiyemiyoruz? Tabii ki bunların bir cevabı var ama konumuz su olduğu için yazıyı su ile bitirelim.

Kişi başı su tüketiminde çok gerideyiz ve 30 yıl içinde kişi başı su tüketiminde %30 oranında daha da geriye gideceğimiz söylenmekte. Tabii ki ben işin uzmanı değilim. İşi bilenlerin yazılarını ve açıklamalarını okuyup fikir yürütüyorum. Milli Kaynak Paketlerimiz-1- Kitapçığında su ile ilgili bölümün sonu şöyle bitiyor. “Sonuçta söz konusu su tasarrufu ve bu suyun komşu ülkelere satışı ile ülkemize kazandıracağımız yıllık gelir 20-30 milyar dolar bir değer olacaktır,” diyor.

Bu kitapçık bir siyasi partinin çalışması diye yok sayılmamalı. Birileri emek vermiş bir çalışma yapmış. Pekala ilgili bakanlıklar bu önerileri dikkate alıp uygulayabilir. Ve fakat o önerileri beğenmiyorlarsa kendileri de bir çalışma yapabilirler. Hatta yapmalılar da.

Su, gıda ve hava insan hayatı için en önemli unsurdur. Peki yeteri kadar önemsenip gereği yapılıyor mu?  “Barajlar yapılıyor görmüyor musun?” diyenleretabii ki Doğu Karadeniz’de yapılan barajlardan haberdarım ama suyu kullanış konusunda eksikliklerden bahsediyorum. İnanmayan Çarşamba ovasının sulama projesinin hala neden bitirilmediğini araştırsın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar