Doğan BEKİN

Doğan BEKİN

Mail: [email protected]

TURGUT ÖZAL'IN FEHİM ADAK'I ANAP'A DAVETİ VE SONRASI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal’ı ölümünün 27. yıldönümünde rahmetle yâd ederken eski bakanlardan rahmetli Fehim Adak ile arasında geçen tarihe ışık tutacak özel bir görüşmeden kısa bir anekdot aktarmak istiyoruz.

 

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucu Anayasa’nın geçici 4. maddesi ile konulan siyasi yasaklar 6 Eylül 1987 günü yapılan referandum sonucunda 75 bin oy farkla kaldırıldı. Böylece Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan Hoca’nın siyasi yasakları kaldırılmış oldu.

 

Bu sonuç üzerine dönemin Başbakanı Turgut Özal, baskın seçim kararı aldı. Böylece 29 Kasım 1987’de yapılan erken seçimde ANAP, %36’lık oy oranıyla yeniden tek başına iktidara gelmeyi başarmış oldu.

 

Siyasi yasakların kalkmasından sonra baskın seçim kararı alan Başbakan Turgut Özal, eski bakanlardan kadim dostu rahmetli Fehim Adak ile seçimden önce özel bir görüşme yapar. Özal, rahmetli Fehim Adak’a geniş yetkilerle donatılmış özel bütçeli GAP’tan sorumlu bakanlık makamı vadederek ANAP’tan milletvekili adayı olmasını teklif eder. Rahmetli Fehim Adak, Özal’ın ret edilmesi çok zor olan bu cazip teklifi karşısında hiç tereddüt göstermeden Prof.Dr. Necmettin Erbakan ile 1969’da bağımsız milletvekili adayı olarak başladığı siyasi yaşamını, yine Prof.Dr. Necmettin Erbakan ile nihayete erdireceğini ve hiçbir makam ve mevkiinin kendisini bu kararından asla vaz geçiremeyeceğini gayet kibar bir dille Özal’a ifade ederek kendisine teşekkür edip görüşmeyi nihayetlendirir.

 

Eski bakanlardan rahmetli Fehim Adak’ın Milli Görüş çizgisindeki bu kararlı tavrı ve sağlam duruşu Erbakan Hocamızı o kadar çok derinden etkilemişti ki, o yıllarda yaptığı birçok toplantı ve mitinglerde rahmetli Fehim Adak büyüğümüzün asil tavrına vurgu yapmadan geçemiyordu.

 

Gerçekten de rahmetli Fehim Adak büyüğümüz ölünceye kadar Erbakan Hocamızın yanında yer aldı ve duruşunu hiç bozmadı.

 

Saadet Partisi’nin 4 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılan 5. Olağan Kongresi’ne Dr. Fatih Erbakan’ın yanında salona girerek kongre divanının önünde Genel Başkan Adayı Dr. Erbakan’ın elini havaya kaldırması ahde vefa açısından siyasetçilerin önemli dersler çıkarması gereken önemli bir davranış biçimi idi.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar