İsmail Karakaş

İsmail Karakaş

Mail: [email protected]

Türkiye'de Kadına ve Sağlık Çalışanlarına Şiddet nasıl önlenir?

Kadına ve Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili maddeleri de içeren kanun teklifi 12 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanun ile kasten öldürme, yaralama, işkence eziyet ve tehdit gibi suçların alt sınırları kadına karşı işlenmesi halinde arttırılıyor. 

İyi hal indirimi ile ilgili şartlar kısıtlanıyor, ısrarlı takip ayrı bir suç kapsamına giriyor.

Buraya kadar herşey çok güzel ancak, İyi hal indirimi olarak da bilinen ve kadınlara yönelik şiddet vakalarında sıkça gündeme gelen “takdir indirimi” verilme şartları da sınırlandırılıyor ancak haksız tahrik indirimine dokunulmuyor.

"Haksız tahrik indirimi" nedir yahu? 

aslında Türkiye'de Şiddet ve Şiddet öncesi psikolojik durum var.

Şiddet başka bir  Şiddet Doğuruyor.

Güzel ülkemiz Cennet Vatanımız İnsanları genelde hoşgörülü ancak son zamanlarda ülke genelinde Kadına ve Sağlık Çalışanlarına yönelik şiddetin arttığı hatta ülke genelinde çocuklara yönelik şiddet, trafikte şiddet, okulda öğrencilere ve öğretmenlere şiddet kısaca ülke genelinde şiddete eğilim artmış durumda.

Asıl sorulması gereken ülkede şiddeti önlemek nasıl olur?

Her alanda gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak yapılan şiddetin her alanda önlenmesiyle ilgili ciddi kararlar alınması lazım.

İşyerinde şiddet gören bir çalışan evinde şiddet uyguluyor.

Trafikte şiddet gören bir kişi başka bir kişiye şiddet uyguluyor.

Hastahane kapısında güvenlik görevlisinin şiddetini gören Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uyguluyor.

Devletin Milli eğitim seferberliği başlatarak okullarda şiddetin her alanda önlenmesi için ciddi eğitim seferberliği yapması lazım.

Diğer yandan fiziki yada sözlü şiddet mağduru kişinin Mağduriyeti hızlı bir şekilde giderilmelidir.

Türkiye'de ağır hapis cezalarında bile kısa sürede şartlı tahliye ile serbest kalınabiliyor.

Taciz amaçlı takibin ayrı suç olarak tanımlanması olumlu karşılansa da, sözlü tacizde bir çeşit şiddet olarak kabul edilmelidir.

Sağlık çalışanları ile ilgili düzenlemede, sağlık personeline karşı işlenen kasten yaralama suçu katalog suç olarak tanımlanıyor, tutuklanma konusu ediliyor. Sağlık çalışanları için Mesleki Sorumluluk Kurulu oluşturuluyor ve tıbbı işlem ve uygulamalar sebebiyle ceza soruşturması açılabilmesi kurul iznine bağlanıyor.

 

Şiddetin her alanda herkese karşı işlenmesi halinde ciddi yaptırımlar ve ağır cezalar getirilmesi  

Bu tarz suçların caydırıcılığı açısından önemlidir.

Son olarak Şiddet öncesi durumlarda göz önünde alınarak vatandaşlara ve meslek erbabına öfke kontrollerinin nasıl sağlanacağını öfkeli kişilere nasıl davranışlarla yaklaşım sergileneceğini eğitim yoluyla anlatmak lazım yinede şiddete eğilimli olanlara gereken ceza uygulama noktasında hızlı ve kararlı olunması şart

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar