Adnan ÖZ

Adnan ÖZ

Mail: [email protected]

YOL YOL YOL

“Yol medeniyettir,” diyenlerin bu sözü boşuna demediğini yaşayarak müşahede ettik. Samsun’da yapılan akıllı kavşak çalışmaları tabiri caizse milleti canından bezdirdi.

Özellikle Atatürk bulvarında yapılan çalışmalar çok ciddi sorunlar oluşturdu. Buranın neden bu kadar uzun sürdüğünü de anlamış değiliz. Yolun bir an önce bitirilmesi için gerekirse üç vardiya çalışılmalıydı çünkü burası ana yol.

Yolun önemini anladık dedik fakat biz bunu zaten biliyoruz. Bu günlerde sahildeki yan yol bile çok işe yaradı. Yol medeniyettir diyoruz, yol gelişmişliğin göstergelerinden birisidir de diyoruz fakat esas olan toplu taşımadır. Hem şehir içi toplu taşıma hem de şehirlerarası toplu taşıma gelişmişliğin asıl göstergelerinin başında geliyor ve maalesef biz henüz bunun önemini kavrayamadık.

Maalesef ülkemiz ve doğal olarak Samsun toplu taşıma konusunda çok yetersiz durumda. Samsun özelini yazarsak raylı sistem çok yoğun kullanılıyor. Raylı sistemi ne zaman görsek balık istifi gibi dolu.

Halk otobüsleri de aynı yoğunlukta ve dolulukta kullanılıyor. Belki de toplu taşıma kullanılabilir bir durumda olsa mevcudun yarısı özel aracını değil toplu taşımayı kullanır. Ve fakat aracı olan hiç kimse o yoğunluğa girmek istemez.

Zararın neresinden dönülürse kardır misali hem şehirlerarası hem de şehir içi için ivedi bir şekilde toplu taşıma yatırımları yapılmalıdır.

Samsun büyük şehir belediyesi sosyal medya hesabından bir haber paylaştı. Bu haber bizleri çok mutlu etti. Elektrikli otobüs alınmış ve deneme sürüşleri başlamış. Elektrikli otobüslerin hava kirliliği bakımından dizele göre çok büyük avantajları var.

Merak edilen bir konu var Ordu, Tokat ve Amasya çevre yolları yapılıyor da neden Samsun’un çevre yolları yapılmıyor? Kusura bakmasın ama kimse o şehirlerin çevre yolu daha acildi demesin. Hepsinin de ayrı önceliği var o şehirlerin çevre yollarının yapımı bitti yollar açıldı fakat Samsun’un ihalesi bile yapılmadı.

Oysa Samsun trafiğinin rahatlaması için ivedi bir şekilde batı ve doğu çevre yollarının bitirilmesi gerekmektedir. Aksi hiçbir çalışma trafik sorununa çözüm olamaz. Mümkünse doğu çevre yolu Çarşamba’dan sonra ana yola bağlanmalıdır. Çünkü Çarşamba yolu zaten yeterince yoğun.

Akıllı kavşakların bitmesi ve yolların açılması ile trafikte kısmi bir rahatlama olacağı görülüyor. Ve fakat yoğun bir çalışma var gibi görünse de sadece bir vardiya ile bu işler çabuk bitmez. Atatürk bulvarının asfaltı dökülürken nasıl gece çalışıldıysa bu proje bitene kadar gece de çalışılmalıdır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar